Situație inedită în Senat: Proiectul lui Teodorovici privind evaziunea a fost inițial respins, dar votul va fi reluat săptămâna viitoare. La inițiativa opoziției

Situație inedită în Senat: Proiectul lui Teodorovici privind evaziunea a fost inițial respins, dar votul va fi reluat săptămâna viitoare. La inițiativa opoziției
Marius Oncu
Marius Oncu
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 21 oct 2019

Proiectul de modificare a legislației vizând evaziunea depus, în calitate de senator, de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost respins luni, la un prim vot, de către plenul Senatului, PSD neavând voturi suficiente pentru adoptarea inițiativei. Ulterior, însă, după o consultare cerută de liderul senatorilor PNL Florin Cîțu, PSD a reclamat că sistemul de vot nu a funcționat, iar majoritatea Senatului a decis prin vot reluarea săptămâna viitoare a votului asupra proiectului. Din proiect fusese eliminată, în comisii, la inițiativa lui Teodorovici, prevederea care introduce pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele care cauzează statului prejudicii prin nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în cel mult 30 de zile de la termenul scadent a unor impozite și contribuții. 

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de lege inițiat de Teodorovici la mijlocul lunii septembrie, proiect despre care Profit.ro a scris aici, a generat critici din partea mediului de afaceri, iar modificările de acum au fost aduse tot la inițiativa lui Teodorovici. De asemenea, față de forma inițială a proiectului, crește la 1 milion de euro pragul sub care cei care cauzează statului prejudicii prin fapte de evaziune pot scăpa de închisoare dacă, după ce au fost prinși și trimiși în instanță, achită prejudiciul.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Fiind vorba de modificarea unei legi organice, proiectul ar fi avut nevoie de minimum 69 de voturi, din numărul total de 136 de senatori, dar atât raportul de adoptare a legii, cât și propunerea legislativă au primit doar 64 de voturi pentru, reprezentanții partidelor de opoziție votând împotrivă sau abținându-se. În urma votului, președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a declarat proiectul respins.

La scurt timp, însă, după votul altor inițiative cu caracter organic, liderul senatorilor PNL, Florin Cîțu, un critic vehement al ministrului Teodorovici și unul din numele vehiculate pentru funcția de ministru al Finanțelor într-un viitor cabinet guvernamental Orban, a solicitat o consultare cu liderii celorlalte grupuri parlamentare. În urma consultării, senatorul și viceliderul de grup PSD Florian Bodog a reclamat că, în cazul votului inițiativei lui Teodorovici, sistemul electronic de vot ar fi funcționat cu defecțiuni, în cazul senatorilor de la toate partidele.

Senatorul social-democrat nu a reclamat însă o defecțiune a sistemului și în cazul altor proiecte legislative votate ulterior, precum proiectul de adoptare a ordonanței de urgență a Guvernului prin care se reînființează Cancelaria Prim-ministrului, care nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat.

Bodog a solicitat, prin urmare, atât un vot de control, cât și un vot pentru reluarea săptămâna viitoare a votului asupra proiectului ministrului Teodorovici. Deși inițial președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a anunțat un vot de verificare a sistemului, în urma celor 88 de voturi pentru exprimate a declarat că s-a aprobat ca votul pentru proiectul cu evaziune să fie reluat săptămâna viitoare.

PSD a mai recurs în trecut, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, la ”argumentul” nefuncționării sistemului de vot, atunci când nu a avut câștig de cauză la vot, iscând protestele opoziției. Faptul că acum votul va fi reluat tocmai la inițiativa opoziției poate fi explicat prin faptul că prevederile proiectului vor fi utile și unui viitor Guvern format de partidele din opoziție.

ICCJ anunță că a desființat sentința în dosarul în care au fost condamnați fostul șef al ANAF Șerban Pop și omul de afaceri Horia Simu CITEȘTE ȘI ICCJ anunță că a desființat sentința în dosarul în care au fost condamnați fostul șef al ANAF Șerban Pop și omul de afaceri Horia Simu

Comisia de buget-finanțe din Senat a aprobat în urmă cu două săptămâni proiectul cu amendamentele propuse de Teodorovici, însă acesta avea nevoie și de avizul Comisiei juridice, primit recent. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă și de Camera Deputaților, să fie promulgat și publicat în Monitorul Oficial.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Noile praguri sub care scapă de închisoare, dacă achită suma, persoanele care au cauzat statului prejudicii pin fapte de evaziune sunt:

  • 1 milion de euro majorat de la 100.000 de euro în forma inițială - autoritățile pot aplica doar amendă dacă se achită prejudiciul, fără să mai fie pedepsită fapta cu închisoare
  • dacă prejudiciul este sub 50.000 de euro, față de 10.000 de euro în proiectul inițial depus de Teodorovici, iar suma este plătită, fapta nu mai este sancționată nici măcar cu amendă

Articolul 6 din proiectul inițial, cel care reintroducea pedepsa cu închisoarea pentru persoanele care cauzează statului prejudicii prin nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în cel mult 30 de zile de la termenul scadent a unor impozite și contribuții, a fost eliminat în comisii din forma proiectului aprobat astăzi de Senat.

În plus, au fost majorate și pragurile de prejudiciu de la care se aplică un spor la limitele maxime de pedeapsă. Astfel, limitele de pedeapsă ar urma să fie majorate cu o treime dacă prejudiciul trece de 1 milion de euro, în loc de 100.000 de euro în varianta inițială a proiectului, din septembrie, și cu jumătate dacă trece de 5 milioane de euro, față de 500.000 de euro în proiectul inițial.

Despre poziția oamenilor de afaceri față de acest subiect, puteți citi aici.

Documentul cu modificările adoptate astăzi în Senat este disponibil aici

Proiectul inițiat de Teodorovici la mijlocul lunii septembrie prevedea, în forma inițială, că persoanele care cauzează statului prejudicii prin nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în cel mult 30 de zile de la termenul scadent a unor impozite și contribuții vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 6 ani. Proiectul a reluat ideea de închisoare de până la 6 ani dintr-un proiect anterior al Finanțelor, inițiat în decembrie 2017, dar la care ulterior s-a renunțat, nefiind susținut atunci de Teodorovici. Față de proiectul din 2017, despre care Profit.ro a scris aici, în varianta prezentată în septembrie au fost gândite pedepse mai blânde pentru cei care achită prejudiciile.

Astfel, proiectul din septembie reduce la jumătate limitele de pedeapsă pentru cei care acoperă suma stabilită ca prejudiciu. De asemenea, prevedea că dacă prejudiciul identificat de autorități și achitat de evazionist, până la citirea actului de sesizare, este mai mic de 100.000 de euro, autoritățile pot aplica doar amendă, în timp ce în cazul prejudiciilor rezultate din evaziune mai reduse de 10.000 de euro și achitate, fapta nu va mai fi pedepsită. Pragurile acestea au fost majorate în Comisia de buget din Senat la 1 milion de euro, respectiv 50.000 de euro, iar această formă a proiectului a fost aprobată astăzi de Senat.

Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut

Ministerul Finanțelor a avut o inițiativă similară în decembrie 2017, dar proiectul de atunci a fost amânat pe fondul discuțiilor cu Ministerul Justiției și, în final, nu a mai fost susținut de Teodorovici la preluarea conducerii ministerului, în ianuarie 2018.

Proiectul a fost oprit după ce specialiști în taxe și legislație chestionați de Profit.ro au atenționat că trebuie modificat, deoarece neclaritățile pot crea confuzii cu consecințe grave, dar și situații extreme în care un angajator cu mulți salariați riscă închisoare pentru neplata unor sume derizorii raportat la amploarea afacerilor.

Neplata contribuțiilor reținute la sursă a mai fost considerată infracțiune, dar în 2015 Curtea Constituțională a decis că prevederea este neconstituțională, însă din cauza definirii neclare a "reținerii la sursă", astfel că angajatorii sunt sancționați cu amendă.

Noi măsuri fiscale: Regimul TVA, modificat la livrarea de bunuri, inclusiv pentru stingerea unor datorii. Atribuțiile șefului ANAF - restrânse CITEȘTE ȘI Noi măsuri fiscale: Regimul TVA, modificat la livrarea de bunuri, inclusiv pentru stingerea unor datorii. Atribuțiile șefului ANAF - restrânse

La preluarea mandatului de ministru al Finanțelor, Teodorovici spunea că legislația pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale trebuie schimbată, dar într-un mod care să nu alunge investitorii. El s-a pronunțat pentru o adaptare mai eficientă a legislației evaziunii, spunând atunci că nu este cazul ca antreprenorii să ajungă la închisoare.

Întrebat de presă dacă este de acord cu reintroducerea pedepsei cu închisoarea pentru angajatorii care nu achită într-un anumit termen obligații fiscale, cum prevede un proiect al Finanțelor aflat pe circuitul de avizare, Eugen Teodorovici, atunci viitor ministru al Finanțelor, a răspuns: "Nu!".

Ministrul și-a nuanțat ulterior poziția și a propus exemplul unor țări UE în care evaziunea este pedepsită, dar se pune un accent mai ridicat pe recuperarea prejudiciilor.

În prezent, angajatorul mai datorează direct doar contribuția asigurătorie pentru muncă, în timp ce restul contribuțiilor și impozitul pe venit, sunt datorate de angajat, reținute de angajator din salariul brut al angajatului și virate către bugetele de stat, sănătate și pensii.

La fel ca în proiectul din decembrie 2017, proiectul propus în septembrie de Teodorovici păstrează o serie de majorări ale limitelor de pedeapsă dacă prejudiciul cauzat de fapta de evaziune depășește anumite praguri. Astfel, limitele de pedeapsă vor fi mai mari cu o treime pentru prejudicii peste 100.000 de euro și cu jumătate pentru prejudicii peste 500.000 de euro.

De asemenea, proiectul din septembrie prevedea că dacă prejudiciul este de până la 100.000 de euro și acoperit de suspect sau inculpat până la momentul citirii actului de sesizare, atunci fapta poate fi sancționată doar cu amendă. Dacă prejudiciul este mai mic de 10.000 de euro și achitat până la momentul citirii actului de sesizare, atunci fapta nu va mai fi pedepsită. Teodorovici argumenta, în motivarea proiectului, că rezolvarea mai rapidă a unor astfel de situații, vizând sume mici, va degreva instanțele de judecată de unele acțiuni.

Dăncilă a schimbat șefia Antifraudei. Obligată de instanță CITEȘTE ȘI Dăncilă a schimbat șefia Antifraudei. Obligată de instanță

În cazul în care o persoană a beneficiat de reducerile de pedeapsă și recidivează în termen de 5 ani, prevederile mai blânde nu se mai aplică.

Documentul cu proiectul de lege inițiat în septembrie de Teodorovici poate fi citit aici, iar expunerea de motive, aici

Documentul cu proiectul din decembrie 2017, pregătit de Ministerul Finanțelor, este disponibil aici

viewscnt
Afla mai multe despre
eugen teodorovici
ministerul finantelor
impozit
contributii
evaziune