Nissan a acceptat, în sfârșit, o adunare a acționarilor, după ce Renault și-a numit un nou președinte

Nissan a acceptat, în sfârșit, o adunare a acționarilor, după ce Renault și-a numit un nou președinte
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 26 ian 2019

Nissan Motor a anunțat, imediat după alegerea noului președinte al Renault, că va programa o întâlnire extraordinară a acționarilor în luna aprilie, după ce două luni a refuzat o astfel de adunare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nissan a acceptat în sfârșit să ia în discuție o adunare generațlă a acționarilor, după ce Carlos Ghosn a demisionat, iar Renault, principalul acționar al companiei, și-a numit noi șefi, respectiv pe Jean Dominique Senard, președinte, și pe Thierry Bollore, CEO. În acest fel ar putea să se încheie un episod tulbure din relația celor două companii, episod declanșat de investigațiile interne ale Nissan privind activitatea lui Ghosn ca președinte, urmat de arestarea acestuia de procurorii japonezi sub acuzații grave, de fraudă.

Adunarea ar urma să fie programată peste trei luni, în aprilie, când Renault și-ar putea restabili poziția în Consiliul de Administrație, prin desemnarea lui J.D. Senard ca membru. Ulterior, board-ul Nissan ar trebui să-și aleagă un nou președinte. Rămâne de văzut dacă Rnault va putea să-și recâștige și acest post, pe care l-a deținut anterior Carlos Ghosn, președinte al Renault în același timp.

CEO-ul Nissan, Hiroto Saikawa, care și-a anunțat demisia, a organizat o conferință de presă pentru a anunța noutățile, declarând că plecarea lui Ghosn din fruntea Renault a deschis drumul pentru un nou capitol în relațiile dintre cele două companii. El a mai spus că s-a produs o mare schimbare în managementul Renault și asta a declanșat noua poziție a sa. Adunarea acționarilor din aprilie se va limita, însă, doar la nominalizarea unui membru în CA, din partea Renault. „Acest director va fi Senard”, a spus Saikawa, care a mai precizat că dorește ca acesta să se implice cât mai repede în procesul de schimbare a politicilor de guvernare la Nissan.

În prezent, Carlos Ghosn și Greg Kelly sunt încă membri ai Consiliului de Administrație al Nissan, deși ei au fost demiși din funcțiile pe care le aveau. Singurul organism care are dreptul legal să îi demită și să numească noi membri este Adunarea Generală a Acționarilor. În componența actuală, CA al Nissan are nouă membri, dar dacă Ghosn și Kelly vor fi excluși, iar Senard va fi desemnat ca membru, board-ul va rămâne doar în 8 membri. Și asta pentru că Greg Kelly fusese desemnat de Nissan, iar Saikawa a spus că nu intenționează să numească un alt membru în locul acestuia.

FOTO Renault a anunțat oficial noul președinte și noul CEO CITEȘTE ȘI FOTO Renault a anunțat oficial noul președinte și noul CEO

În ceea ce prvește viitorul președinte, Saikawa a spus că board-ul i-a desemnat pe cei trei directori independenți să analizeze situația și să nominalizeze un candidat dintre directorii existenți. Decizia a fost amânată, iar dacă va fi luată după ședința din aprilie, Senard ar putea fi inclus în opțiunile celor trei directori. Presa franceză a spus că Renault țintește în continuare poziția de președinte, dată fiind poziția companiei franceze de acționar principal.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
senard
bollore
carlos ghosn
renault
arestare ghosn
allianta renault nissan mitsubishi