Nissan anulează planul de a fabrica SUV-ul X-Trail în Marea Britanie, punând sub semnul întrebării investițiile în această țară

Nissan anulează planul de a fabrica SUV-ul X-Trail în Marea Britanie, punând sub semnul întrebării investițiile în această țară
scris 3 feb 2019

Nissan și-a anulat toate planurile privind producția noului X-Trail în uzina din Sundeland, Marea Britanie, ca urmare a incertitudinilor legate de Brexit. Șefii Nissan au anunțat că vor produce acest model doar în Japonia.

Nissan este primul constructor de automobile care renunță la planurile de fabricațre a unui automobil în Marea Britania din cauza Brexit și a efectelor sale. Japonezii au anunțat că SUV-ul X-Trail nu va mai fi produs în uzina în care este fabricat Qashqai, din cauza incertitudinilor care planează asupra relațiilor cu Uniunea Europeană. Inițial, Nissan intenționa să aducă cel de-al doilea SUV în uzina britanică, dar decizia nu fusese luată.

„Am luat această decizie din motive de business, dar incertitudinea continuă în jurul relației Marii Britanii cu UE în viitor nu ajută companii ca a noastră să-și planifice vitorul”, a declarat Gianluca de Fucchy, președintele Nissan Europe.

Nissan X-Trail, generația a patra, ar trebui să fie prezentat publicului anul viitor, când ar trebui să intre și în producția de serie. În prezent, X-trail este fabricat în Japonia și în Rusia.

Cei de la Nissan au spus că vor crește investițiile în noi motoare și tehnologii ale viitorului pentru vehiculele europene, de aceea compania va optimiza investițiile în Europa prin consolidare producției X-trail în Japonia, iar uzina în care este produs acest model va deveni un hub global.

Președintele diviziei europene a Nissan transmis că grupul de lucru a luat în considerare toate scenariile posibile și impactul acestora asupra afacerii Nissan.

Ministrul afacerilor din Marea Britanie, Greg Clark, a declarat că anunțul reprezintă o lovitură pentr usector și pentru regiune, potrivit Automotive News.

Tesla Model 3 este cea mai iubită mașină în SUA – Sondaj Consumer Reports CITEȘTE ȘI Tesla Model 3 este cea mai iubită mașină în SUA – Sondaj Consumer Reports

Inițial, Nissan anunțase că va construi noua generație a X-Trail în Sunderland, chiar dacă fusese votată ieșirea Marii Britanii din UE, la acel moment fiind un semnal de încurajare și încredere. În Sunderland mai sunt construite, pe lângă Qashqai, și Juke, Leaf și două modele Infiniti. Aceste modele vor continua să fie produse acolo, iar investițiile programate pentru acestea se vor derula conform planului.

Uzina Nissan din Marea Britanie este una dintre cele mai mari din țară, acoperind aproximativ 30% din producția de vehicule a regatului. Anul trecut, Nissan a redus personalul și a diminuat producția cu 11%.

Societatea Producătorilor și Comercianților de Vehicule (SMMT) a anunțat anterior că un Brexit fără un acord de tranziție care să protejeze circulația vehiculelor peste frontierele cu UE ar fi devastator pentru industria auto britanică.  

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
x-trail
marea britanie
brexit