Surpriza de pe piața auto: Românii au preferat în aprilie Sandero Stepway și Suzuki Vitara în loc de Dacia Duster, care a ajuns la cel mai scăzut nivel lunar din ultimul an

Surpriza de pe piața auto: Românii au preferat în aprilie Sandero Stepway și Suzuki Vitara în loc de Dacia Duster, care a ajuns la cel mai scăzut nivel lunar din ultimul an
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 11 mai 2018

Înmatriculările de autoturisme noi din luna aprilie au continuat să crească, semn că piața are potențial să ridice nivelul achizițiilor de mașini noi aproape de cel din perioada de boom, din anii 2006 - 2007, în timp ce piața de mașini second-hand de import scade încet, fără intervenția statului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În luna aprilie au fost înmatriculate 11.148 de vehicule noi, din care 7.629 au fost autoturisme, acestea fiind cu 14,89% mai multe decât anul trecut, când era înregistrată oricum o creștere. Este limpede că avertizările unora dintre jucători, anul trecut, când amenințau că eliminarea taxei auto va face piața auto să cadă, au fost fără temei, în timp ce analizele jurnaliștilor, care arătau exact contrariul, au fost corecte.

Dacia este în continuare cel mai mare jucător și a avut 11,11% creștere în aprilie, cu 1.770 autoturisme, ajungând aproape de 10.000 de autoturisme înmatriculate. Skoda s-a situat pe primul loc în categoria importatorilor, dar numai în aprilie, cu 749 de autoturisme. Pe cele patru luni, VW conduce detașat, cu o creștere de peste 30 de procente și peste 3.500 de autoturisme înmatriculate. Din Top 10, doar Renault are o creștere foarte mică, 2,96% în aprilie, și puțin mai mare, 8,93% pe intervalul ianuarie - aprilie.

Surpriza de pe piața auto: Românii au preferat în aprilie Sandero Stepway și Suzuki Vitara în loc de Dacia Duster, care a ajuns la cel mai scăzut nivel lunar din ultimul an

Unele mărci au fost însă pe minus luna trecut, și vorbim aici despre Kia, Peugeot, Citroen și Fiat, principalele mărci care alimentează reexporturile mascate. Asta înseamnă că, față de anul trecut, în aprilie nu au fost realizate astfel de exporturi, probabil influențate de prețuri.

FOTO BMW a prezentat noul supercar M5 Competition, care devine cel mai rapid BMW al momentului CITEȘTE ȘI FOTO BMW a prezentat noul supercar M5 Competition, care devine cel mai rapid BMW al momentului

În total, pe primele patru luni au fost înmatriculate 36.272 autoturisme noi, cu peste 25% mai multe față de intervalul similar din 2017.

Statisticile pe modele au și în această lună drept lider Dacia Logan, care a înmatriculat un număr perfect, 1.000 de mașini, semn că sedanul de la Mioveni rămâne în inima românilor indiferent de celelalte modele introduse de Dacia în gamă. Duster, de exemplu, a înmatriculat doar 391 de unități, fiind la un pas să fie depășit de Skoda Octavia, cu 324 unități. Este destul de nefiresc, dat fiind faptul că mașina a fost lansată în perioada decembrie - ianuarie

În schimb, Sandero a urcat în clasament, cu 291 de unități, fiind vândute cu 40% mai multe exemplare față de aprilie anul trecut, dar și față de martie 2018. Evident, este vorba despre Sandero Stepway, în cele mai multe cazuri, acesta fiind perceput ca un SUV de clienți, nu doar în România, ci și în restul Europei.

Celelalte modele preferate de români au fost Ford Focus, Renault Megane, Skoda Rapid, VW Golf și Suzuki Vitara, care este în acest moment cel mai vândut SUV de import, cu o creștere de aproape 70% față de aprilie 2017. Acesta se numără, de altfel, printre principalii competitori ai lui Duster, având prețuri de pornire foarte bune și multe din echipamente superioare.

Importurile de mașini second hand din Germania au scăzut și în aprilie, cu un procent de 6,81%, fiind înmatriculate 36.479 unități, față de aproape 40.000 anul trecut. Pe primele patru luni , scăderea este de 6 procente și, pe măsură ce nevoia de mobilitate a românilor va fi acoperită, aceste achiziții vor coborî la un nivel și mai redus, în lunile următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata auto
inmatriculari
dacia
duster
sandero
suzuki
vitara
skoda
octavia
vw