TABEL Noi ieftiniri: Carburanții au ajuns la nivelul din urmă cu o lună și jumătate

TABEL Noi ieftiniri: Carburanții au ajuns la nivelul din urmă cu o lună și jumătate
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 nov 2022

Prețul benzinei standard a coborât sub 6,9 lei/l, iar cel al motorinei se apropie de 8 lei/l, cele mai reduse niveluri de la mijlocul lunii octombrie, în urma deciziei liderului pieței, OMV Petrom, de a ieftini marți benzina cu 4 bani/l, iar motorina cu 8 bani/l. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la 1,2 lei/l în stațiile Petrom și la 1,17 lei/l în cele OMV, după ce pe 19 octombrie atinsese un nivel record de 1,5 lei/l, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

OMV Petrom, a redus, în ultimele 2 săptămâni, cu 32 de bani prețul benzinei față de nivelul de 7,18-7,24 lei/l de pe 16 noiembrie, cel al motorinei fiind micșorat cu 46 bani/l față de maximul lunii, din urmă cu 21 zile, de 8,52-8,55 lei/l.

Prețul petrolului Brent a coborât în ultima perioadă, chiar dacă marți dimineață se tranzacționa la 86 dolari pe baril, în creștere cu 2,5% față de prețul de închidere al zilei precedente. Guvernele din Grupul celor Șapte (G7) au discutat recent despre impunerea unui plafon al prețului petrolului rusesc peste nivelul actual al pieței, în timp ce stocurile de benzină din Statele Unite au crescut peste așteptările analiștilor.

FOTO - Hartă devenită virală: România, creștere economică de 800% în ultimii 22 de ani, cea mai mare din Europa CITEȘTE ȘI FOTO - Hartă devenită virală: România, creștere economică de 800% în ultimii 22 de ani, cea mai mare din Europa

Benzina standard putea fi achiziționată marți dimineață cu 6,86-6,92 lei/l în stațiile Petrom din capitală și cu 6,85-6,90 lei/l în cele Lukoil.

În stațiile OMV, după aplicarea reducerii de 50 de bani convenită de guvern cu companii, benzina standard putea fi cumpărată cu 6,97-7,01 lei/l.

DOCUMENT Guvernul a încasat în prima jumătate a anului peste 10 miliarde lei de la companiile din electricitate. Doar de la Hidroelectrica statul a luat dividende de peste 3 miliarde lei CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a încasat în prima jumătate a anului peste 10 miliarde lei de la companiile din electricitate. Doar de la Hidroelectrica statul a luat dividende de peste 3 miliarde lei

În urma reducerilor considerabile și prețul motorinei standard a coborât în stațiile Petrom la 8,06-8,09 lei/l, în cele OMV la 8,14-8,17 lei/l, iar la Lukoil, cu 8,10-8,13 lei/l, minimele ultimelor 50 de zile.

Prețuri mai scăzute erau înregistrate pe 10 octombrie la motorină și pe 20 octombrie la benzină.

Economia germană surprinde pozitiv și alimentează speranțele că recesiunea nu va fi atât de dură CITEȘTE ȘI Economia germană surprinde pozitiv și alimentează speranțele că recesiunea nu va fi atât de dură

La prima vedere, ieftinirea mai accentuată a motorinei este paradoxală, atât timp cât România își acoperă necesarul de benzină din producția internă, însă importă aproximativ o treime din motorina consumată, ca multe di celelalte state europene. Iar motorina era importată în principal din Rusia.

Probabil că anticipând intrarea în vigoare a embargoului impus de UE importului de țiței rusesc (pe 5 decembrie) și de produse petroliere, inclusiv motorină, (pe 5 februarie), companiile autohtone, dar și cele europene, au importat masiv motorină, făcându-și stocuri pentru vremuri mai dificile.

Potrivit Oil Terminal, cantitatea de motorină manipulată a crescut în primele trei trimestre cu 72,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. E adevărat că o parte din aceasta este exportată în Ucraina, care recent a reintrodus accizele la importul de carburanți, însă evoluția prețurilor sugerează că importurile sunt în prezent suficiente pentru a acoperi cererea internă.

Apropierea Sărbătorilor de iarnă crește numărul de angajări pentru merchandising și promoții. Ce salariu le este oferit unui promoter sau unui decorator de vitrine CITEȘTE ȘI Apropierea Sărbătorilor de iarnă crește numărul de angajări pentru merchandising și promoții. Ce salariu le este oferit unui promoter sau unui decorator de vitrine

De altfel, potrivit OMV Petrom, și cererea internă de carburanți a avut o evoluție descendentă comparativ cu cea de anul trecut, reducându-se cu 3% în trimestrul al treilea, după ce în primul trimestru avansase cu 7%, iar în trimestrul al doilea coborâse cu 2%.

Potrivit Centrului de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN) al Companiei de Drumuri, consumul anual de carburanți pe rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale este de 5,53 miliarde litri, din care 1,17 miliarde litri benzină (877 mii tone sau 21.12 % din totalul de combustibil consumat anual) și 4,36 miliarde litri (3,6 milioane tone sau 78,87% din totalul de combustibil consumat anual).

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
scumpiri
benzină
ieftiniri
motorină
țiței