Grecia, care este obligată, potrivit Planului european de suficiență a gazelor, să acopere nevoile Bulgariei și României cu exporturi în cazul apariției unor probleme de furnizare, a anunțat că se bazează pe livrările prin gazoductul TAP, care aduce gaz din Azerbaidjan, și pe cele de gaz natural lichefiat (LNG) pentru a compensa deficitul creat în cazul unei întreruperi a alimentării cu gaze rusești. Joi, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a fost informat de Ministerul Mediului și Energiei, în cadrul unei reuniuni de urgență la care au participat și principalele companii din sector, cu privire la scenariile alternative în cazul unei întreruperi de gaze reduse sau complete din Rusia.
Șoferii pot cumpăra benzină cu un preț mai mic de 8 lei/l pentru prima dată în ultimele 2 luni într-o singură stație deocamdată în capitală, cea a Petrom de pe strada Dr Herescu Petre. În urma unei noi ieftiniri cu 4 bani/l efectuate duminică de liderul pieței, prețul benzinei standard din această stație a coborât la 7,98 lei/l, după aplicarea reducerii de 50 de bani promovată de guvern în cooperare cu distribuitorii.
Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România și din regiune, OMV Petrom va începe producția de gaze în largul coastei Georgiei cu o sondă de testare până în 2025, a anunțat șeful Agenției georgiene de Stat pentru Petrol și Gaze, Giorgi Tatishvili. În România, OMV Petrom estimează că va adopta decizia finală de investiție în Neptun Deep, proiect în care va fi parteneră cu Romgaz, în prima jumătate a anului viitor, producția urmând a debuta în 2026-2027.
OMV Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților a ieftinit vineri cu 4 bani/l prețul benzinei, cel al motorinei rămânând același, în urma declarațiilor de joi ale ministrului Energiei, Virgil Popescu, care a afirmat că dacă prețul barilului a scăzut, ar trebui să urmeze și o scădere a prețului la benzină.
Importurile de gaze ale companiilor din România prin cel mai important punct de interconectare, cel cu Bulgaria de la Negru Vodă, vor atinge vineri un maxim anual și istoric pentru sezonul de vară de peste 135 GWh, după ce capacitatea rezervată pentru ziua următoare a crescut cu peste 6 GWh comparativ cu cea din sesiunea precedentă. Drept urmare, pe piața PZU operată de BRM s-a tranzacționat un volum de 3 ori peste media ultimelor luni, de 99 GWh, la un preț mediu în scădere cu 0,6% sau 5 lei/MWh față de cel înregistrat cu o zi în urmă.