Prețul energiei electrice cu furnizare în cursul întreg anului viitor tranzacționată în luna iulie pe Piața Centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale (PC-OTC), administrată de OPCOM, s-a situat puțin peste nivelul de 1.950 lei/MWh, preț de aproape 8 ori peste cel plafonat pentru consumatorii casnici cu un consum sub 100 KWh/lună. Unul dintre furnizorii care au achiziționat energie la aceste prețuri a fost Enel Energie Muntenia SA, vânzătorul fiind Nuclearelectrica.
Grupul MOL, deținut de statul maghiar, a înregistrat cele mai reduse vânzări în România din istorie, atât în trimestrul al doilea, cât și în primul semestru, cu excepția celor din 2020, din pandemie, când cererea a fost distrusă de carantinarea economiilor. Vânzările MOL din România au avut o evoluție contrară celor ale grupului din celelalte state unde activează, unde cererea a fost stimulată artificial de plafonarea prețurilor, în special în Ungaria. Potrivit companiei maghiare, plafonările de prețuri au costat MOL 640 milioane de dolari.
Dacă în prima jumătate a anului nu exista săptămână, dacă nu chiar zi, fără o scumpire a carburanților, de o lună situația s-a schimbat radical. Miercuri, OMV Petrom a efectuat o a doua ieftinire consecutivă, de 10 bani/l atât la benzină, cât și la motorină, în timp ce MOL a redus prețurile cu numai puțin de 15 bani la motorină și cu 11 bani la benzină, iar Rompetrol una de 14 bani la motorină și de 10 bani la benzină.
Penuria de gaz de pe piețele occidentale, afectate de diminuarea livrărilor Gazprom, și lichiditatea sporită de pe piața autohtonă, alimentată din importuri, a majorat diferența dintre prețurile gazului de pe piețele spot din România și Austria la aproximativ 50 de euro/MWh. În prezent, gazul cu furnizare în ziua de miercuri se tranzacționează pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) la un preț de 158 euro/MWh (777 lei/MWh), în timp ce pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, la unul de 208 euro/MWh, preț apropiat de cel de pe bursa olandeză TTF.
Carburanții continuă să se ieftinească în România, în pofida unei volatilități ridicate a prețului internațional al petrolului Brent, probabil și ca urmare a reducerii consumului din ultimul timp, deși prețurile au scăzut în ultima lună. Liderul pieței autohtone de carburanți, OMV Petrom, a ieftinit marți motorina cu 5 bani pe litru, iar benzina cu un ban pe litru.