Opinii

  • Opinii: Leadershit și Marea Harababură Mondială
    Opinii: Leadershit și Marea Harababură Mondială
    astăzi, 07:09

    Bulă se plimba cu soția personală prin centrul Bucureștiului, când o mașină cu numere de UK (condusă de un englez – sîc !) se oprește lângă familia starului de Dâmbovița întrebându-l: „Do you speak English?” iar Bulă răspunde într-o românească pedantă „â-â”.

  • Opinii: Când te freacă moș Teacă
    Opinii: Când te freacă moș Teacă
    luni, 07:09

    Într-o friguroasă seară de noiembrie a anului 1973, vreo cincizeci de tineri imberbi stăteau pe peronul Gării de Nord călare pe niște valize de lemn. Și eu printre ei. Eram, toți, intrați la facultate iar partidul hotărâse se facem armata înaintea facultății. Nu mă întrebați care era logica. Atunci, pe loc, speriat de bombe cum eram, nu v-aș fi putut explica, dar mai târziu mi-a fost mai clar. Partidul se săturase ca teriștii cu licența dată și cu profesii calificate să-i ia peste picior pe caporali, sergenți și sublocotenenți. Tânărul patriei trebuia să învețe ce e disciplina înainte să i se urce gărgăunii la cap, când cu greu îți mai scuipa în farfurie vreun neica Nimeni din armată. „Ia să-l luăm de pe băncile școlii, că-i mai sperios, și să-i băgăm mințile-n cap!”

  • Opinii: Cum se corelează sindromul de epuizare, “burn out”, cu valorile culturii organizaționale?
    Opinii: Cum se corelează sindromul de epuizare, “burn out”, cu valorile culturii organizaționale?
    22 mar 2024

    Sindromul “burnout” este o afecțiune psihologică care rezultă din stresul cronic la locul de muncă care nu a fost gestionat cu succes. Deși nu este clasificat oficial, încă, precum o afecțiune medicală, este recunoscut pe scară largă ca un risc profesional major. Cultura organizațională joacă un rol esențial în dezvoltarea și prevenirea burnout-ului. Iată cum sunt legate sindroamele burnout de cultura organizațională:

  • Opinii: Soft & Smart Power românesc 2024+. Cum procedăm?
    Opinii: Soft & Smart Power românesc 2024+. Cum procedăm?
    21 mar 2024

    În contextul globalizării care generează interdependența statelor la nivel mondial, capacitatea unei națiuni de a-și proiecta influența pe scena internațională este esențială pentru promovarea intereselor naționale. România, prin diversele sale resurse de soft power si cu ajutorul unor inițiative strategice de smart power, își poate extinde semnificativ amprenta globală.

  • Opinii: Socoteala de-acasă își face iarna car
    Opinii: Socoteala de-acasă își face iarna car
    19 mar 2024

    Și când te gândești că totul a plecat de la un slogan…

  • Opinii: Cum faci ca prima întâlnire cu echipa ta să fie un real succes?
    Opinii: Cum faci ca prima întâlnire cu echipa ta să fie un real succes?
    19 mar 2024

    A face din prima întâlnire cu echipa ta un succes este dorința fiecărui conducător. E oportunitatea de a stabili un cadru de succes în care alinierile valorice și felul colaborării pot genera dincolo de un ton pozitiv și reperele unei colaborări eficiente. Nu uitați: nu avem impresia primei întâlniri pentru a doua oară. Iată câteva sugestii pentru a vă ajuta să realizați acest lucru:

  • Opinii: Mai binele e dușmanul binelui
    Opinii: Mai binele e dușmanul binelui
    18 mar 2024

    Ceva s-a întâmplat în ultimul secol și ceva, căci, în ciuda progresului științific și tehnologic, în ultima ediție a DEX-ului, cea din 2016, astrologia este definită ca... artă!

  • Opinii: Secolul XXI e mult prea religios
    15 mar 2024

    A rămas pentru istorie previziunea lui André Malraux, „Secolul XXI va fi religios ori nu va fi deloc”. După enunțul care a fost pomenit oriunde și oricând, cu sau fără temei, au curs râuri de cerneală. Ca după orice afirmație care conține un grad înalt de improbabilitate, cei care credeau și-au frecat mâinile, cei care nu credeau și-au suflecat mânecile. Însă sfârșitul secolului trecut părea să îl contrazică, ca să nu mai vorbim de începutul celui prezent. Să rezum, pentru o discuție preliminară.

  • Opinii: AI, deepfake și decredibilizarea unei probe până acum incontestabile
    Opinii: AI, deepfake și decredibilizarea unei probe până acum incontestabile
    14 mar 2024

    Sigur, ChatGPT ne scrie e-mailurile, ne scrie postările de pe linkedin, ne traduce documente și generează conținut care reduce substanțial timpul petrecut pe un singur task. Popularizarea și normalizarea integrării inteligenței artificiale în viața de zi cu zi – atât la job, cât și acasă – creează și mai mult loc pentru eroare, acordând încredere oarbă unui conținut generat fără a menționa surse, într-un format bun de luat „de-a gata”, tradus instant în orice limbă, creat de un soft capabil de a-și simți/citi audiența (în termenul greu de tradus „sentient”).

  • Opinii: Nici nu uităm, da’ nici nu ne aducem aminte
    Opinii: Nici nu uităm, da’ nici nu ne aducem aminte
    13 mar 2024

    Toată lumea știe, cântă și dansează pe melodiile trecutului. Cine sapă groapa altuia se scoală devreme. Cine se scoală devreme e obosit toată ziua. Ei fac din noapte ziuă și ziua trag obloanele. Nici muncă fără pâine, nici lapte fără miere. Să faci ce zice popa, da’ măcar să tragi un folos. Și câte și mai câte. Dar, dintre toate, cea mai la ordinea zilei e cea care chiar cu trecutul se ocupă. Cine nu învață din pățaniile de odinioară e condamnat să le trăiască din nou.