Pe toată durata menținerii stării de asediu sau a stării de urgență, salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate și/sau au contractul individual de muncă/raportul de serviciu suspendat, vor beneficia de o indemnizație, plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, potrivit unui proiect de modificare a Codului muncii, promulgat joi de președintele Iohannis.
Parlamentul a decis în luna octombrie respingerea ordonanței de urgență privind amendarea legii, inițiate de PSD, prin care care a fost interzisă înstrăinarea participațiilor statului la companii. Guvernul Orban adoptase ordonanța la începutul aceleiași luni, astfel încât interdicția să vizeze doar "acțiunile", nu și alte tipuri de active. Acum, președintele Iohannis a retrimis legea de respingere a ordonanței noului Parlament, constituit într-o nouă majoritate, pentru reexaminare.
Președintele Iohannis solicită Parlamentului reexminarea proiectului de lege, adoptat de fostul Legislativ în luna octombrie și inițiat de PSD, ALDE, Pro România, prin care Indicatorul social de referință (ISR) - luat în calcul pentru toate formele de asistență socială și nemajorat din 2008 - ar crește, eșalonat, în următorii 3 ani până la 1.200 lei, prima creștere urmând a fi pusă în practică de la 1 ianuarie 2021. Liberalii au atacat proiectul la Curtea Constituțională, pe motiv că nu ar respecta scopul inițial propus și că nu ar indica sursele de finanțare, dar Curtea le-a respins obiecțiile. Acum, șeful statului retrimite proiectul noului Parlament, constituit într-o nouă majoritate, subliniind că majorarea implică cheltuieli bugetare semnificative și poate conduce chiar la un derapaj fiscal.
Guvernul Orban anunțase la începutul lunii că a adoptat ordonanța de urgență pentru acordarea unui ajutor nerambursabil destinat firmelor din sectorul turistic și HoReCa, în vederea acoperirii parțiale, în cuantum de 20%, a pierderii din cifra de afaceri suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Tot atunci, fostul Executiv a anunțat adoptarea prelungirii până la 31 iunie 2021 a șomajului tehnic suportat de la buget și progrmului de muncă flexibilă (Kurzarbeit). Miercuri seară, în prima reuniune a noului Guvern, premierul Cîțu a anunțat că, de fapt, ordonanțele respective vor fi adoptate abia săptămâna viitoare, avâd nevoie de avize.
Programul de guvernare al viitoarei coaliții PNL-USR-PLUS-UDMR va include scutirea de taxe și impozite pentru plafonul reprezentat de salariul minim din veniturile persoanelor din agricultură, începând cu 2022, au declarat penrru Profit.ro surse autorizate din coaliție.