Statele Unite și China rămân pe un curs de coliziune. Noul război rece dintre ele s-ar putea încinge, în cele din urmă, din cauza problemei Taiwanului. "Capcana lui Tucidide" - în care o putere în ascensiune pare destinată să se ciocnească cu un hegemon în exercițiu - se profilează amenințător. Dar o escaladare serioasă a tensiunilor sino-americane, ca să nu mai vorbim de un război, poate fi încă evitată, scutind lumea de consecințele cataclismice, care ar urma în mod inevitabil.
În prezent, există patru scenarii pentru perspectivele economice globale. Trei dintre acestea implică riscuri potențial grave, cu implicații de anvergură pentru piețe.
Am participat recent la Forumul de dezvoltare a Chinei (CDF) de la Beijing, un eveniment anual de întâlnire a liderilor de afaceri străini de rang înalt, academicienilor, foștilor politicieni și celor mai importante personalități din China. Conferința din acest an a fost prima din 2019 care a avut loc față în față și a oferit observatorilor occidentali oportunitatea de a se întâlni cu noii lideri de rang înalt ai Chinei, inclusiv cu noul premier Li Qiang.
India este așteptată să devină cea mai importantă țară din lume pe termen mediu. Are cea mai mare populație (care este în continuare în creștere) și, cu un PIB pe cap de locuitor care reprezintă doar un sfert din cel al Chinei, economia sa are o marjă enormă de creștere a productivității. În plus, importanța militară și geopolitică a Indiei va crește și este o democrație vibrantă, a cărei diversitate culturală va genera o putere de convingere care va rivaliza cu cea a Statelor Unite și a Regatului Unit.
Economia mondială virează spre o confluență fără precedent de crize economice, financiare și de îndatorare, ca urmare a exploziei deficitelor, a împrumuturilor și a operațiunilor cu efect de levier din ultimele decenii.