Statul încearcă fluidizarea traficului feroviar din portul Constanța, supraaglomerat de transporturi de mărfuri dinspre și către Ucraina, în special după denunțarea de către Rusia a acordului cu Kievul privind coridorul maritim protejat destinat exporturilor de cereale ucrainene. Un draft analizat de Profit.ro stipulează programarea obligatorie, pe cât posibil cât mai strictă, a timpilor de sosire, descărcare-încărcare și plecare a trenurilor, prin intermediul unei aplicații informatice, precum și penalități financiare pentru operatorii portuari care nu respectă programările asumate, care pot ajunge și la 1.000 de lei/oră/tren.
Premierul Ciolacu se întâlnește marți cu Eirik Lie, președintele companiei norvegiene de apărare Kongsberg Defence and Aerospace.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a solicitat în justiție anularea deciziei din august anul trecut a Curții de Conturi, prin care aceasta a dispus un număr de 13 măsuri corective în sarcina societății, după misiunea de audit derulată la Hidroelectrica în perioada februarie – iulie 2022, însă a pierdut în primă instanță.
Datele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) arată că un număr de circa 50 de entități juridice, în principal societăți comerciale, dar și autorități locale și județene, dețin sau sunt pe cale de a obține licențe de exploatare de ape geotermale.
Guvernul a renunțat parțial la ideea de a concesiona direct, fără licitație, terenuri agricole din patrimoniul Agenției Domeniilor Statului (ADS) exclusiv către companii energetice de stat, pentru proiecte de producție de energie regenerabilă, precum și integral la aceea de a elimina limita de 50 de hectare de teren agricol pe care se pot construi parcuri eoliene și fotovoltaice doar pentru companiile de stat, după proteste repetate ale industriei private de profil.