Legislația națională trebuie modificată în acest sens pentru punerea ei în acord cu normele UE în domeniu. Dezvoltatorii din industria energiei regenerabile se plâng că, în multe cazuri, autorizarea proiectelor de către toate instituțiile cu atribuții în domeniu durează semnificativ mai mult.
Grupul deține deja 9 parcuri eoliene pe plan local.
Și firmele mai mici de petrol, gaze și carburanți trebuie să achite de anul viitor noul impozit specific de 0,5% pe cifra de afaceri, introdus de la 1 ianuarie 2024 și care în prezent, conform analizei Profit.ro, este datorat doar de companiile mari din sectoarele respective, cu rulaje anuale de peste 50 milioane euro, a decis Parlamentul.
Furnizorii de energie electrică din Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) au avertizat, într-o întâlnire cu presa, că nu pot cumpăra energie angro pentru consumul anului viitor, în principal pentru perioada de după eliminarea plafonării, programată legal la 1 aprilie 2025, piețele la termen fiind în prezent aproape complet lipsite de lichiditate și înregistrându-se extrem de puține tranzacții de alte tipuri decât cele spot, și numai pentru cantități foarte mici.
Ministerul Energiei a semnat primele 2 contracte de finanțare, cu fonduri UE nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a unor proiecte de construire și montare de instalații de stocare de energie electrică, în baza unei scheme de ajutor de stat cu buget total de peste 103 milioane euro.