Scăderea consumului intern și nivelul record al gazelor rămase înmagazinate la finalul iernii în depozitele din România și UE, ca urmare a unei vremii mai calde, par a fi condus în prezent la un excedent de gaze pe piața autohtonă. Miercuri, un volum considerabil de gaze cu furnizare în luna următoare, mai, de aproape 142 GWh, record al ultimelor 16 luni, s-a tranzacționat pe piața forward operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), relevă date analizate de Profit.ro.
Statul român, care care deține, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acțiunile OMV Petrom, va încasa de la cea mai importantă companie de petrol și gaze dividende record de peste 480 de milioane de lei, aferente exercițiului financiar pe anul trecut, în care a înregistrat un profit record.
Prețul gazului pe piața spot operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a coborât sub pragul de 200 de lei/MWh, cel mai redus nivel înregistrat în ultimele 20 de luni, perioadă în care a atins și un nivel de 6 ori mai ridicat, de 1.200 lei/MWh, în urma declanșării războiului din Ucraina, relevă date analizate de Profit.ro.
Scăderea pare paradoxală la prima vedere. Cererea de carburanți din Ucraina este în picaj.
Lukoil a devenit compania care vinde cei mai ieftini carburanți, după ce în ultimele 24 de ore a redus prețul motorinei cu 16 bani/l, iar cel al benzinei cu 14 bani/l. Liderul pieței, OMV Petrom, a micșorat la rândul său prețurile, pentru a patra zi consecutiv, cu câte 9 bani/l, atât la benzină, cât și la combustibilul diesel. MOL și Rompetrol au operat, la rândul lor ieftiniri de 5 bani/l, ceea ce făcut ca motorina să coboare sub pragul de 7 lei/l în toate stațiile din capitală.