OMV, principalul acționar al celei mai importante companii din România, OMV Petrom, va avea un nou președinte al Comitetului de Supraveghere, Lutz Feldmann, care a ocupat în trecut diverse funcții de conducere la E.ON, BP și ARAL și este în prezent președinte al Consiliului de Supraveghere la EnBW Energie Baden-Württemberg AG. Actualul președinte al Comitetului de Supraveghere al OMV, Mark Garrett, adept al continuării investiției în Neptun Deep, va demisiona din funcție la următoarea Adunarea Generală Anuală din 2023.
România este unul dintre cele patru state membre ale Uniunii Europene care în 2022 a beneficiat de livrări suplimentare de gaze din Azerbaidjan prin conducta Trans Adriac Pipeline (TAP), comparativ cu anii precedenți. Anul trecut, statul asiatic a exportat în UE o cantitate de 11,4 miliarde metri cubi de gaze, acestea ajungând în Grecia, Italia, Bulgaria și România, a anunțat Luca Schieppati, directorul general al operatorului gazoductului, TAP AG.
Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a ieftinit în Vinerea Mare benzina cu 2 bani/l, aceasta fiind prima ieftinire după o perioadă de aproape o lună de scumpiri. Prețul motorinei, în schimb, a rămas neschimbat de o săptămână în toate stațiile din capitală, inclusiv cele ale concurenței.
România a fost în luna martie cel mai mare furnizor de motorină al Ucrainei, depășind Polonia în topul statelor de unde Kiev-ul importă combustibilul diesel necesar acoperirii consumului curent, celui al armatei și compensării deselor întreruperi cu electricitate cauzate de bombardamentele rusești.
În pofida scăderii volumelor de gaze rusești importate ca urmare a sancțiunilor oficiale și neoficiale impuse companiilor rusești, Uniunea Europeană (UE) a încheiat sezonul de iarnă cu un nivel record de gaze înmagazinate, de 60,4 miliarde metri cubi sau 625 TWh. În cazul României, volumul de gaz rămas în depozite la finalul iernii este de 13,7 TWh sau 41,7% din capacitatea totală de înmagazinare, cel de-al doilea nivel din istorie.