Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a scumpit vineri pentru prima dată în ultimele 16 zile, benzina cu 5 bani/l, după ce cotațiile țițeiului Brent s-au apreciat în ultima săptămână.
Intrarea în vigoare a embargoului impus de UE importului de combustibili din Rusia pe 5 februarie nu pare a avea efectele scontate, cel puțin deocamdată, exportul de benzină al Rusiei majorându-se considerabil în ultimele 4 luni.
Gazprom Export LLC, compania gigantului rus cu care Transgaz avea semnat contractul de tranzit pe firul 3 al conductei Isaccea-Negru Vodă, înregistra la jumătatea lunii februarie o creanță de aproximativ 4,8 milioane euro către operatorul de transport autohton, care, așa cum a anunțat Profit.ro, intenționează să angajeze avocați și să lanseze proceduri juridice pentru recuperarea debitelor restante. Costurile cu procesul, estimate la cel puțin 300 mii dolari. Până la finalul anului, datoria Gazprom ar putea sări de 30 milioane euro.
Romgaz, partener cu OMV Petrom în cel mai important proiect offshore din Marea Neagră, Neptun Deep, vrea să-și majoreze de la 420 milioane la 630 milioane lei plafonul contractului de facilitate de credit încheiat cu BCR, parte a grupului austriac Erste. Motivul: Compania trebui să depună o garanție de 210 milioane lei ca urmare a încheierii cu succes a etapei angajante a procesului de capacitate incrementală organizată de Transgaz.
Exporturile de petrol și gaze ale Rusiei sunt în prezent efectuate printr-o „flotă din umbră”, construită pentru a ocoli sancțiunile occidentale. Această flotă are în prezent un caracter secret, fiind învăluită de mister. Guvernul rus intenționează să legalizeze o parte din acest proces, cea de transport a mărfurilor nepetroliere, alocând, potrivit publicației economice Kommersant, nu mai puțin de 900 milioane euro pentru achiziționarea a 85 de nave care vor efectua operațiuni de import export pentru statul rus.