Exporturile de petrol și produse petroliere rusești, dar și tranzitul de țiței kazah din portul rusesc Novorosisk de la Marea Neagră, principala sursă de materie primă pentru rafinăriile din România, dar și de carburanți de import pentru distribuitorii autohtoni, au fost sistate săptămâna trecută ca urmare a unei furtuni.
Vremea rece din ultima perioadă a majorat consumul de gaze și a făcut ca România să redevină începând de joi importator net în raport cu Ungaria, în condițiile în care retragerile din depozite se află la maximele ultimilor 3 ani și se apropie de maximele istorice.
Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a ieftinit sâmbătă motorina cu 5 bani/l în pofida aprecierii săptămânale cu 8% a cotațiilor petrolului Brent, ceea ce sugerează că stocurile efectuate pentru a contracara intrarea în vigoare a embargoului impus de UE importului maritim de carburanți sunt în continuare ridicate.
Lukoil va putea să-și alimenteze în continuare rafinăriile de la Marea Neagră, Petrotel și Neftohim, cu țiței, chiar și în ipoteza prelungirii embargoului impus importurilor de petrol din Rusia pe o perioadă mai îndelungată, în ipoteza în care cele două rafinării vor mai rămâne în proprietatea grupului rus, în ultimul timp apărând disensiuni pe această temă atât în România, cât și în Bulgaria. Motivul: la începutul acestei luni, Lukoil a fost ales drept partener strategic (cu o participație de 50%) al KMG, proprietarul Rompetrol și operatorul rafinăriei Petromidia, la dezvoltarea a 3 zăcăminte importante de hidrocarburi pe platforma Mării Caspice a Kazahstanului, a căror viitoare producție va fi în principal exportată.
OMV Petrom a ieftinit miercuri pentru a doua zi consecutivă motorină cu 10 bani/l, în timp ce Lukoil a micșorat prețul diesel-ui în 2 rânduri în ultimele 24 de ore, rezultând o ieftinire de 17 bani/l. Și Rompetrol și Mol au efectuat reduceri de peste 10 bani/l în cursul zilei de marți. Motorina a ajuns astfel la cel mai redus nivel de la începutul anului.