Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a ieftinit marți motorina cu 8 bani/l, după ce în weekend redusese prețul benzinei cu 2 bani/l, diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți coborând aproape de 70 de bani/l, după ce în luna octombrie ea ajunsese la 1,5 lei/l.
Rafinăriile din România nu s-au mai alimentat cu petrol extras din Rusia încă din a doua parte a lunii noiembrie, cu 2 săptămâni înaintea intrării în vigoare a embargoului impus de Uniunea Europeană (UE), arată date publicate de Bloomberg. Comparativ, la începutul anului trecut, România importa săptămânal în medie 100 mii de barili/zi țiței rusesc. Chiar dacă nu mai importă petrol extras în Rusia, rafinăriile autohtone se alimentează majoritar tot printr-un port rusesc, Novorosisk, cu țiței kazah, însă.
România a coborât luni la sub pragul de 50% de umplere a depozitelor, în urma extragerilor din ultima perioadă menite a acoperi consumul intern, în condițiile unui nivel redus al importurilor. Procentul este însă unul extrem de ridicat pentru această perioadă, anul trecut, de exemplu, România coborând sub pragul de 50% cu mai mult de o lună mai devreme, pe 11 ianuarie.
Pentru a evita o eventuală penurie de carburanți după intrarea în vigoare a embargoului impus de UE livrărilor de produse petroliere din Rusia, Ucraina a importat în ianuarie o cantitate record de benzină auto, o treime din aceasta provenind din România, care a fost de departe principalul furnizor al Kievului. OMV Petrom și Rompetrol au fost responsabile pentru 40% din benzina exportată de companiile românești în Ucraina în luna ianuarie.
Grupul maghiar MOL a avut în 2022 cele mai reduse vânzări de carburanți din ultimii ani în România, cu excepția celui pandemic, în care cererea a fost distrusă de carantinarea populației și economiilor, în pofida creșterii numărului de stații operate și a majorării cererii interne.