Ordonanța cu măsuri fiscal-bugetare de final de an, prin care se introduc de obicei măsuri necesare pentru fundamentarea bugetului statului, ar trebui să determine pentru anul 2025 tăieri și amânări de cheltuieli de circa 90 de miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro. Ordonanța trebuie adoptată înainte de finalul anului, înainte ca o parte dintre măsurile care se amână an de an să intre în vigoare, dar dificultățile în formarea unei coaliții de guvernare, după recentele alegeri parlamentare, pun sub semnul întrebării adoptarea actului normativ în termen.
Amnistia fiscală a adus la bugetul statului 5,8 miliarde de lei, potrivit datelor obținute de Profit.ro, o sumă în linie cu estimarea revizuită a Ministerului Finanțelor, de 5,5-6 miliarde de lei. Suma obținută de stat din plata de datorii în cadrul amnistiei din acest an este de 4-5 ori mai mare față de amnistiile din 2015-2016 și 2020-2022, în contextul în care Ministerul Finanțelor s-a adresat acum unui număr mare de persoane, inclusiv persoane fizice, și a recurs chiar și la înștiințări trimise prin Poștă, pentru a informa datornicii că pot beneficia de amnistie.
ANAF și Autoritatea Vamală Română (AVR) vor primi alocări bugetare de aproape 13,4 milioane de lei, pentru a acoperi costuri cu transmiterea documentelor necesare accesării amnistiei, pentru plăți legate de achiziția de scanere mobile în vămi, pentru plata autoturismelor achiziționate în baza programului european JTI (Japan Tobacco Internațional), program în care sumele au fost deja încasate de Ministerul Finantelor prin BNR.
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au efectuat în perioada mai-decembrie 2024 controale antifraudă la două persoane fizice de cetățenie britanică, context în care, în urma activităților specifice antifraudă, a fost stabilită rezidența fiscală a acestora în România, a anunțat astăzi ANAF. Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro pe surse, cei doi sunt milionarii britanici Andrew și Tristan Tate, anchetați de DIICOT în mai multe dosare.
Plafonarea tarifelor și a comisioanelor brokerilor pe segmentul polițelor RCA va fi prelungită din nou, acum până la 31 martie 2025, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern anunțat acum de Ministerul Finanțelor. În prezent, termenul prevăzut de legislație pentru plafonare expiră la 31 decembrie 2024. Profit.ro a anunțat măsura în ziua precedentă.