Cazierul fiscal va fi modificat pentru a elimina mai rapid referiri la anumite situații care au dus la inactivarea fiscală a contribuabilului, prevede un proiect de lege analizat de Profit.ro. Astfel, dacă în prezent se elimină la reactivare din cazier doar nerespectarea obligațiilor declarative pe parcursul unui semestru (abatere care a dus la inactivare), în timp ce alte abateri sunt păstrate în cazier timp de trei luni, proiectul prevede ca această facilitate să fie extinsă și pentru alte trei situații care sunt considerate de o gravitate redusă.
Împrumuturile de la populație, prin programele Tezaur și Fidelis, au fost promovate constant de Ministerul Finanțelor ca o variantă de a acoperi o parte din datoriile statului, plătind dobânzi către proprii cetățeni, considerați totodată o bază de creditori mai stabilă comparativ cu marii investitori.
Deficitul bugetar al României pentru 2024 în termeni ESA, standardul utilizat la nivelul UE, a fost calculat, la acest moment, la 9,28%, potrivit informațiilor Profit.ro.
România va subscrie un pachet suplimentar de acțiuni la capitalul Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN), după ce Albania, una dintre țările acționare, a decis să nu participe la o majorare de capital, relevă un act analizat de Profit.ro.
România dorește să poată impozita suplimentar venituri (profituri, dobânzi, redevențe, etc) obținute de aici de companii din 23 de țări în care cotele de impozitare sunt sub nivelul minim de 9% prevăzut la nivel OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Econjomică) de regulile pentru combaterea erodării bazei impozabile, prevede un proiect de lege pregătit de către Ministerul Finanțelor.