Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice în luna decembrie a ajuns la 1,25 milioane (1.249.624), după ce doar în ultima lună din 2020 statul a mai adăugat 4.000 de angajați în sectorul public, relevă datele analizate de Profit.ro. În perioada dintre sfârșitul lunii octombrie 2019 și finele anului 2020, în care PNL a guvernat singur, dar nedeținând majoritate în Parlament, numărul bugetarilor a crescut cu aproximativ 14.000. Media lunară a guvernării PNL a fost de 988 bugetari în plus pe lună, față de 1.336 pe lună în mandatul PSD (ianuarie 2017-octombrie 2019).
ANAF vine în această perioadă mai multe mașini la licitație, printre care Mercedes Benz E220 CDI, KIA Ceed, Dacia Logan, Dacia Duster, Peugeot 206 și Toyota Avensis. Cel mai redus preț de pornire este 3.155 lei, în cazul Peugeot 206, iar cel mai ridicat de 60.320 lei, pentru un model Mitsubishi Outlander. ANAF scoate periodic la vânzare mașini, prin vânzare directă sau licitație, scopul fiind de a recupera din sumele datorate la buget de cei de la care au fost sechestrate sau confiscate bunurile.
Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București (DGRFP) a suplimentat numărul ghișeelor deja deschise cu alte 28, acestea fiind dedicate persoanelor fizice arondate sectoarelor din București și județul Ilfov, potrivit ANAF. Totodată, ANAF a transmis că regretă disconfortul creat de transmiterea de somații de către Administrația Sector 6 a Finanțelor Publice, către contribuabili care au achitat taxele.
ANAF a încetinit la jumătate, în pandemie, verificările efectuate în rândul persoanelor cu venituri mari, printre care proprietari de firme și artiști, în cazul cărora analiza Fiscului indică risc de nedeclarare a veniturilor și, implicit, de neplată a obligațiilor fiscale, relevă date analizate de Profit.ro.
Investițiile de anul trecut au totalizat 53,2 miliarde de lei, "cea mai mare sumă investită în economie în ultimii 10 ani", potrivit Ministerului Finanțelor, o creștere de 9,5 miliarde lei față de anul anterior. Ca pondere în PIB, investițiile au fost la 5,1%, cel mai ridicat nivel începând din 2015, când indicatorul s-a situat la 5,8%. O diferență majoră este, însă, că în 2015 Guvernul investea 41,6 miliarde lei (5,8% din PIB) făcând împrumuturi nete (deficitul bugetar) de aproape 11 miliarde de lei. În 2020, investițiile au fost de 53,2 miliarde de lei, în fapt doar 35,2 miliarde de lei de la bugetul de stat iar restul fonduri UE, în timp ce împrumuturile nete, cele care cresc datoria statului, au ajuns la 102 miliarde de lei. Această situație reflectă o agravare semnificativă, într-un an de criză, a unui dezechilibru major în bugetul statului, care mai este capabil să asigure din taxe și impozite resurse doar pentru plăți cum sunt pensiile și salariile.