Guvernul a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 9,79% din PIB, 101,9 miliarde lei, un record, în contextul în care veniturile au fost afectate de impactul economic al pandemiei de coronavirus, în timp ce cheltuielile au urcat în mare măsură din același motiv, în special pentru sectorul de sănătate și pentru susținerea mediului de afaceri. Potrivit Ministerului Finanțelor, sume în valoare de 46,31 miliarde lei (4,45% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19. Ținta de deficit asumată de Guvern la rectificarea din noiembrie a fost de 96 miliarde de lei, 9,1% din PIB. Deficitul bugetar reprezintă diferența dintre cheltuieli și veniturile mai mici ale statului și trebuie acoperit prin împrumuturi, care cresc datoria publică.
BNR ar putea împrumuta în situații excepționale Fondul de garantare a depozitelor bancare (FGDB), instituție care garantează depozitele populației în bănci în limita a 100.000 de euro pentru fiecare depozit. Împrumutul de la BNR ar fi pe perioadă scurtă, la schimb cu garanții lichide, cum sunt titlurile de stat, și ar fi acordat doar în baza propriei evaluări a BNR. Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect care aduce o serie de clarificări legislației care reglementează Fondul. Modificarea a fost solicitată de FMI încă din 2018 pentru a întări capacitatea Fondului de a face față în situații excepționale.
Obligată de legislația fiscală să emită certificatul de înregistrare în scop de TVA persoanelor impozabile doar pe baza cererii acestora, întrucât nu mai are posibilitatea de a refuza, ANAF le va elibera concomitent și decizia de anulare în acele cazuri în care tot legislația fiscală în vigoare impune acest lucru. Astfel, ANAF va verifica rapid situația celor care solicită înregistrarea în scop de TVA și va emite concomitent cu certificatul de înregistrare și decizia de anulare în cazul în care solicitantul se încadrează la prevederile în acest scop din legislația fiscală.
ANAF a scos la vânzare un teren de circa 3.600 de metri pătrați din Constanța, teren ocupat parțial de o biserică și anexele acesteia. Prețul de la care pornește licitația a fost stabilit la 156.000 de lei. Terenul este parțial ocupat de o biserică și anexele acesteia, construite în urmă cu aproximativ 20 de ani de către o persoană fizică care ar fi intenționat să le doneze Arhiepiscopiei Tomisului, potrivit presei din Constanța.
Guvernul României a acordat în 2020 economiei cel mai redus sprijin dintre țările din Europa Centrală și de Est, aproximativ 4% din PIB, potrivit unui raport al agenției de rating Moody's, care analizează 8 state din Europa Centrală și de Est, respectiv România, Bulgaria, Croația, Slovenia, Slovacia, Polonia, Ungaria și Cehia. Cehia este statul care a acordat economiei cel mai puternic sprijin fiscal, de peste 20% din PIB, relevă raportul. România are și cea mai slabă situație financiară dintre cele opt țări analizate. Ratingul României este la același nivel cu cel al Ungariei, pe ultima treaptă recomandată investitorilor, dar în timp ce Ungaria are perspectivă pozitivă, de îmbunătățire a ratingului, România are perspectivă de înrăutățire, fiind singura țară, din regiune, în cazul căreia a fost luată anul trecut o măsură negativă.