Firmele care datorează taxa pe stâlp și o vor achita anticipat, până la termenul limită pentru declarare, respectiv 25 mai, vor primi o bonificație de 10%, prevede cea mai recentă formă de modificare a proiectului, obținută de Profit.ro.
Impactul evaziunii fiscale asupra economiei este prea mare pentru a putea fi ignorat, afirmă președintele interimar al României, Ilie Bolojan, într-un mesaj transmis cu ocazia evenimentului de lansare a studiului „Impactul impozitului minim pe cifra de afaceri asupra economiei: analiză sectorială”, realizat de The Tax Institute. De asemenea, Bolojan ridică problema fraudei masive la TVA în România și afirmă că orice măsură fiscală trebuie evaluată nu doar după veniturile generate, ci și după efectele secundare pe care le produce asupra mediului economic.
Guvernul Ciolacu 2, instalat la finalul anului 2024, a crescut aparatul bugetar cu 4.558 de posturi ocupate în primele două luni din 2025, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
La data de 1 aprilie 2025, cel târziu, România ar fi trebuit să aibă în vigoare măsurile din cadrul reformei fiscale, care să aducă la buget, în cele nouă luni rămase din 2025, venituri suplimentare reprezentând echivalentul a 1,3% din PIB (adică 25 miliarde de lei). Acest angajament nerespectat de către Guvern, care a promis în schimb că o dezbatere asupra măsurilor fiscale ar urma să aibă loc din iulie, iar acestea să fie implementate de la 1 ianuarie 2026, se adaugă unui lung șir de promisiuni nerespectate și amânări în ce privește reducerea deficitului bugetar și stabilizarea finanțelor statului.
Datoria statului a depășit pragul psihologic de 1.000 de miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro.