Mecanismul de restructurare financiară, prin care companiile cu datorii către stat pot beneficia de anularea tuturor accesoriilor aferente datoriilor și de conversia în acțiuni a unei părți a debitului, va fi extins astfel încât să acopere restanțele înregistrate la 31 iulie 2020. Senatul a modificat astfel ordonanța de urgență prin care Guvernul a extins această posibilitate pentru sumele restante până la 31 martie 2020, față de 31 decembrie 2018, cât prevedea până acum legislația. Senatorii au extins, de asemenea, termenul pentru depunerea cererii de restructurare până la 31 decembrie 2020.
Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, PSD a inițiat un proiect de lege care impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani, după cum a relatat anterior Profit.ro. Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a adoptat miercuri proiectul, care va fi transmis acum spre promulgare președintelui României.
Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a adoptat proiectul legislativ care elimină obligația depunerii declarațiilor privind beneficiarii reali în cazul societăților constituite doar din persoane fizice. Totodată, prin proiect este eliminată depunerea declarației anuale și menținerea doar a obligației de a depune o declarație privind beneficiarii reali oricând intervine o schimbare în societate.
Majoritatea membrilor comisiei juridice din Senat au întocmit un raport de respingere a ordonanței de urgență prin care Guvernul Orban, a desființat, la finele anului trecut, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu. Senatul, care este camera decizională a Parlamentului în domeniu, urmează să adopte, miercuri, prin vot respingerea ordonanței de desființare a Institutului.
Firmele vor putea cumpăra de la persoane fizice și comercializa bijuterii cu conținut de metal prețios doar dacă acestea vor purta o marcă a statului român aplicată după anul 1906 sau dacă vor fi însoțite de un buletin de expertiză al ANPC obținut înainte de punerea pe piață de către persoana fizică de la care a fost achiziționat/gajat.