Întreprinderile publice din industria de apărare și securitate națională vor rămâne sub controul și evaluarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), iar mandatele conducerii acestor companii nu vor putea fi prelungite, prin decizie a Guvernului, ”în situații de urgență ce privesc proiecte în derulare”. Comisia de industrii din Senat adoptase o serie de amendamente în acest sens, însă ele nu au fost acceptate de către cealaltă comisie de raport, cea de administrație, astfel că modificările propuse nu au mai fost adoptate de plenul Senatului.
Senatul a adoptat, prin vot în plen, amendamentele PNL care, conform analizei prezentate anterior de Profit.ro, scutesc, din nou, de la plata contribuției pentru sănătate (CASS) indemnizațiile acordate pentru concedii medicale. Deși în spațiul public a fost anunțată ideea unor amendamente care să elimine "impozitarea cu 10%", în fapt amendamentele elimină contribuția la sănătate și se revine astfel la situația anterioară modificării decise de către Guvern la finalul anului trecut. Surse din cadrul coaliției PSD-PNL au declara pentru Profit.ro că premierul Ciolacu, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au stabilit ca, în Camera Deputaților, care va avea votul final asupra proiectului, să fie menținută scutirea doar pentru indemnizațiile pacienților de boli grave, indemnizațiile de maternitate și cele acordate părintelui pentru a sta acasă în vederea îngrijirii copilului bolnav.
Întreprinderile publice din industria de apărare și securitate națională vor ieși de sub controul și evaluarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), iar mandatele conducerii acestor companii vor putea fi prelungite, prin decizie a Guvernului, ”în situații de urgență ce privesc proiecte în derulare”, conform unor modificări ce vor fi aduse legislației în vigoare. Surse guvernamentale susțin că modificările vin în contextul în care guvernanții se așteaptă la investiții și proiecte importante în industria de apărare, având în vedere conflictul din Ucraina.
Avocații, nu doar consilierii în proprietate industrială, vor fi incluși în categoria mandatarilor autorizați pentru procedurile în fața Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), conform unui proiect legisislativ adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților.
Utilizarea malițioasă a tehnologiei prin realizarea și difuzarea în mass-media și pe platforme online de conținut tip deepfake este interzisă dacă acel conținut nu este însoțit de un avertismentul ”Acest material conține ipostaze imaginare”, prevede un proiect de lege care ar urma să fie adoptat în perioada următoare în Parlamentul de la București. În cazul nerespectării noilor norme, materialele respective vor fi oprite de la difuzare de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), realizarea conținutului tip deepfake va fi considerată infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de până la 2 ani, iar distribuirea conținutului deepfake, cu bună știință, va fi amendată cu până la 90.000 lei, conform actului normativ analizat de Profit.ro.