România dispune în prezent de fabrică de procesare a concentratului de uraniu, la Feldioara, precum și de fabrică de producție de fascicule de combustibil nuclear, la Pitești. Concentratul de uraniu este însă cumpărat din import.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai important producător de energie electrică din România, vrea să reabiliteze în fabrică transformatorul hidroagregatului 5 de la hidrocentrala Porțile de Fier 1, cea mai mare din țară, transformator care a luat foc în februarie anul acesta, ceea ce a dus la indisponibilizarea pe timp de circa o lună a hidroagregatului.
Ideea vizează statele vecine interconectate energetic direct cu Ucraina, printre care și România, care vrea oricum să amâne deadline-ul actual de oprire a producției de energie pe cărbune.
În document este menționat și riscul ca gazele din Han Asparuh să se ″reverse″ (overflow) în zonele economice exclusive din Marea Neagră ale țărilor vecine – România, Ucraina și Turcia.
Momentul este cum nu se poate mai prost pentru bugetul de stat, care va rămâne și fără sursa dedicată de finanțare a compensațiilor pentru plafonare.