Ministerul Energiei a elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care ar urma să se instituie un program de acordare de subvenții de stat asociațiilor de proprietari din blocuri, pentru montarea de panouri solare și sisteme de stocare a energiei electrice produse de acestea, energie destinată consumului propriu al condominiilor, adică al spațiilor comune din acestea.
Jantzen nu exclude nici posibila implicare în proiecte eoliene, spunând că analizează ideea din perspectiva introducerii din 2026 a unui nou sistem de alocare a capacităților disponibile de racordare la rețea a centralelor de producție de energie electrică de cel puțin 5 MW, prin licitații.
Noua centrală, menită să îmbunătățească alimentarea cu căldură și apă caldă în sistem centralizat a locuitorilor din zonă, dar și să întărească securitatea aprovizionării cu electricitate a Capitalei, este gândită să aibă o putere instalată electrică de până la 50 MW și una termică de până la 40 MW.
În luna noiembrie 2024, un procent însumat de numai 18% din necesarul de energie al Republicii Moldova este asigurat prin importuri din România, respectiv 14% de pe bursa OPCOM și 4% prin contract bilateral al traderului de stat Energocom de peste Prut cu Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă.
Astronergy Solar, o subsidiară olandeză a grupului chinez Chint, fondat în 1984 și specializat în soluții energetice smart, inclusiv în producția de panouri, celule și module fotovoltaice, cumpără un proiect de parc solar românesc cu amplasament în comuna Băcia din județul Hunedoara.