Hidroelectrica, compania cu cea mai bună ofertă concurențială de energie electrică, de 0,68 lei/KWh, în apropierea prețului plafonat pentru consumatorii cu un consum mai redus de 100 KWh/lună, și-a majorat în prima jumătate de an de 7 ori numărul de clienți pe care îi alimentează în calitate de furnizor. 90% din noii consumatori sunt casnici. Energia livrată în calitate de furnizor de Hidroelectrica a fost de aproape 1,7 TWh, reprezentând aproximativ o pătrime din energia produsă în primul semestru, estimată a fi în scădere cu 30% față de cea din perioada similară a anului trecut. Majoritatea energiei livrate a fost către clienții non-casnici mari, 1,49 TWh, către clienții casnici ajungând doar 150 GWh sau 2,15% din producția companiei.
Incertitudinile privind alimentarea cu gaze de import, în special rusesc, în iarna viitoare pot pune în pericol funcționarea Sistemului Național de Transport (SNT), ceea ce a determinat operatorul SNT, Transgaz, să organizeze o licitație de achiziționare a serviciilor de echilibrare prin cumpărarea de gaze naturale din import pentru perioada ianuarie-martie 2023. Transgaz este dispus să achite o sumă totală cuprinsă între 1,079 și 1,349 miliarde lei de pe o cantitate totală de gaze de 128 milioane mc sau 1,37 TWh, care poate fi suplimentată cu 25%.
Sudul Germaniei, Austria și Elveția se confruntă cu o penurie de păcură și motorină, închiderea mai multor rafinării din regiune coincizând cu o reducere a cotelor apelor Rinului, care este pe cale să se închidă din punct de vedere al traficului comercial. OMV, principalul acționar al Petrom, care deține o rafinărie aflată în revizie în Germania și alta în Austria care funcționează la o capacitate de doar 20%, a anunțat că a stopat livrările de păcură și motorină către clienți până la mijlocul lunii august și că a luat măsuri pentru majorarea transportului de astfel de produse pe Dunăre.
Liderul pieței de carburanți, OMV Petrom, a redus luni prețurile atât la benzină, cât și motorină cu 10 bani pe litru, de la introducerea reducerii de 50 de bani convenită de guvern și companii la începutul lunii iulie carburanții ieftinindu-se cu aproximativ un leu în stațiile Petrom, dar și în cele OMV.
Operatorul sistemului de transport gaze, Transgaz, a realizat în perioada 2017-2021 un profit net de peste 2 ori mai mare decât cel pe care și-l propusese prin Planul de administrare pentru perioada respectivă, în pofida faptului că veniturile din exploatare ale companiei realizate au fost doar cu 7% sau 495 milioane de lei mai ridicate decât cele asumate