Educația economică predată în școli și universități este adesea criticată pentru lipsa de profunzime și pentru faptul că promovează idei rigide, fără să încurajeze gândirea critică. În loc să formăm oameni care pun întrebări, sistemul educațional produce absolvenți care preiau și repetă concepte prezentate drept „adevăruri absolute”, fără a le pune sub semnul întrebării.
În urma șocurilor generate de pandemia de COVID-19 și a turbulențelor economice ulterioare, băncile centrale din întreaga lume au trecut printr-o reevaluare profundă a politicilor de rezervă valutară. După 2020, s-au conturat trei tendințe majore: o diversificare atentă a rezervelor, o diminuare treptată a dependenței de dolarul american și o revenire accelerată a aurului ca activ strategic defensiv.
După o săptămână de volatilitate extremă pe piețele financiare, în care S&P 500 a oscilat violent între euforie și corecție, iar aurul a atins noi maxime istorice, investitorii se confruntă tot mai mult cu riscurile unui nou regim de piață
Ieri, Trump a anunțat o suspendare temporară, de 90 de zile, a tarifelor reciproce pentru majoritatea țărilor, dar și o majorare agresivă a celor aplicate produselor chinezești, până la 125%.
Wall Street a trecut marți printr-o nouă zi de volatilitate extremă. După un debut promițător, în care investitorii sperau într-o eventuală detensionare a conflictului comercial, bursele americane au închis puternic în scădere. Casa Albă a confirmat impunerea unor tarife suplimentare Chinei, ceea ce a amplificat temerile privind un nou val de presiuni economice globale.