Săptămâna aceasta, atenția piețelor continuă să rămână împărțită între următoarea decizie a Rezervei Federale privind ratele dobânzilor și incertitudinea generată de potențialele taxe vamale.
În materialul de azi, mi-am propus să analizez o postare de pe X a celor de la The Kobeissi Letter postată pe rețeaua de socializare zilele trecute.
Săptămâna aceasta vine cu o avalanșă de rezultate financiare și date economice care pot influența semnificativ direcția piețelor.
Economia americană joacă un rol important în consumul global. La sfârșitul anului 2024, consumul reprezenta 68% din PIB-ul Statelor Unite. În valoare absolută, consumul gospodăriilor americane a atins circa 17.5 trilioane USD în 2022, în timp ce zona euro a înregistrat 7.4 trilioane USD, iar China 6.7 trilioane USD. Consumatorii americani generează aproximativ 30% din consumul global, zona euro contribuie cu 13%, iar China reprezintă aproximativ 12% din consumul global. În concluzie, Statele Unite reprezintă cea mai mare piață de consum din lume, cererea internă americană având o pondere importantă în cadrul economiei globale.
După minimul de 2956.24 USD/uncie din 7 aprilie, aurul a revenit puternic, aliniindu-se cu dinamica pozitivă a indicelui Dow Jones. Și acesta din urmă a marcat un minim local de 36611 USD tot pe 7 aprilie, după care a reluat creșterea constantă, închizând sesiunea de ieri la 40368,96 USD. Evoluția similară a celor două active susține ideea unei repoziționări strategice a capitalului global în fața riscurilor macro și geopolitice.