Hotelurile de business și agențiile care fac business travel, dar și hotelurile și agențiile care se bazează pe turismul intern vor fi primele care vor ieși din criza generată de pandemia de coronavirus, iar Delta Dunării și zonele rurale care au hoteluri și pensiuni bune vor fi primele care îi vor reatrage pe turiștii străini, consideră Simion Alb, specialist în turism și fost director, timp de două decenii, al Biroului de Promovare al României de la New York.
Gigi Mașinuță era cel mai inofensiv nebun din oraș. Se spune că visase pe vremuri să aibă o mașină doar a lui, dar era băiat sărac, nu oricine se lipea de o Dacie pe timpul lui Ceaușescu. Tot visând la Dacie, tot gândindu-se zi și noapte la ea, Gigi a luat-o razna și a ajuns să alerge toată ziua pe mijocul străzii, prin centru, cu un rucsac în spinare și făcând din gură "vruuuum, vruuuum", ca și cum ar fi ambalat o mașină imaginară cu care depășea, semnalizând regulamentar, și oprea la toate semafoarele, ba chiar o parca elegant, pe lateral, acolo unde găsea un loc liber.
Câteva mii de magazine din mall-uri, închise prin decret prezidențial, riscă să intre în faliment în câteva luni, dacă restricțiile vor mai dura, pentru că și în această perioadă, în care nu produc, centrele comerciale vor să le perceapă chirie. Sunt cazuri de lanțuri de magazine pentru care chiria pe două luni poate ajunge la sute de mii de euro, sume pe care nu le pot plăti dacă nu funcționează, spune pentru Profit.ro Cosmin Savu Cristescu, secretarul executiv al asociației RoRetail, Organizația Patronală a Retailerilor din România. Din acest motiv, 350 de companii din retailul nealimentar cu peste 1.000 de magazine, 14.000 de angajați și vânzări anuale de 4 miliarde de lei au trimis marți o scrisoare premierului Orban în care îi cer să oblige mall-urile să suspende plata chiriilor în perioada în care sunt închise.
Românii nu pun preț pe cărți în perioada de carantină, piața scăzând cu 70% în ultima lună, după ce librăriile au fost închise și doar 5-10% dintre cei care cumpărau din librării au migrat către online, potrivit lui Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România (AER). El spune că, în acest moment, doar câteva edituri mari mai scot pe piață titluri noi, celelalte suspendându-și activitatea deja sau urmând să și-o suspende.