Guvernul amână încă un an, până la finele lui 2022, facilitatea privind educația timpurie, care permitea angajatorilor să deducă din impozit, în limita a 1.500 de lei pe lună per copil, cheltuieli cu educația timpurie (creșă/grădiniță) a copiilor angajaților, prevede un proiect de ordonanță de urgență pregătit de către Guvern. Ministerul Finanțelor argumentează că "propune continuarea măsurii de suspendare a aplicării pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022, având în vedere faptul că aceste dispoziții nu asigură, în continuare, reguli fiscale suficiente și neechivoce de aplicare a stimulentului fiscal reglementat pentru educația timpurie, care să conducă la stabilitate și eficiență legislativă".
Fapta de reținere și neplată, de încasare și neplată, ori de nereținere sau neîncasare, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a unor impozite și/sau a unor contribuții, cum sunt cele plătite de angajați la pensie și sănătate, se reincriminează ca faptă penală, prevede un proiect de ordonanță redactat de Ministerul Finanțelor și analizat de Profit.ro. Limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani. În cazul unei astfel de infracțiuni, dacă prejudiciul este sub 50.000 de euro și este recuperat, fapta este sancționată doar cu amendă, în timp ce dacă prejudiciul este între 50.000 de euro și 100.000 de euro, se poate sancționa cu amendă. Dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește.
Plafonul până la care populația poate cumpăra locuințe cu TVA redusă, de 5%, va fi majorat la 700.000 lei, exclusiv TVA, (140.000 de euro) facilitatea urmând să fie valabilă pentru achiziția în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice a unei singure locuințe, prevede un proiect de ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor. Pentru ca statul să aibă o evidență a celor care cumpără beneficiind de această facilitate, ANAF va operaționaliza Registrul persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%. În registru vor înregistra tranzacțiile notarii.
Plafonul pentru încadrarea la impozitare în regim de microîntreprindere, cu 1% sau 3% din venit, va fi redus de la 1 milion de euro în prezent la 500.000 de euro, prevede un proiect de ordonanță cu măsuri fiscal-bugetare publicat de către Ministerul Finanțelor. Modificarea se va aplica din anul 2022, firmele care au depășit plafonul fiind nevoite să notifice până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2022.
Voucherele de vacanță primite de către angajații din sistemul public vor putea fi folosite doar la unități turistice care nu înregistrează datorii către stat mai vechi de 90 de zile, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Ordonanța pregătită la nivelul guvernului prevede și decontarea acestor vouchere prin sistemul eFactură, de la data de 1 aprilie.