Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a ridicat posibilitatea împărțirii sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale între angajat și angajator, acesta fiind un exemplu de măsură care ar putea duce la o reducere a taxării muncii. "Problema e cum așezi sarcina fiscală. V-am dat un exemplu, la angajator și angajat, împărțirea sarcinii fiscale (la sănătate, n.r.) poate cu o contribuție chiar mai mică. Pe de altă parte, la contribuția la pensii iar la fel, împărțirea sarcinii fiscale între angajator și angajat. Pentru că în momentul ăsta, toată sarcina fiscală cade pe angajat", a spus ministrul în cadrul unei discuții cu presa după un eveniment la Parlament. Ministrul nu a furnizat detalii, dar a precizat că are loc o analiză în acest sens.
Microîntreprinderile care la finele anului 2021 vor avea afaceri de peste 500.000 de euro, vor trece automat de la 1 ianuarie la impozitarea pe profit odată cu diminuarea pragului de încadrare la microîntreprindere de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, potrivit unor lămuriri furnizate de reprezentanți ai Ministerului Finanțelor pentru Profit.ro.
Punctul de amendă rămâne înghețat și anul următor la nivelul de 145 lei, prevede un proiect de ordonanță pregătit de către Ministerul Finanțelor. În lipsa acestei precizări legislative, punctul de amendă ar fi urcat de anul următor la 255 de lei, în contextul în care salariul minim, în funcție de care se stabilește și valoarea punctului de amendă, ajunge la 2.550 lei.
ANAF va operaționaliza sistemul privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport, prin care va monitoriza transporturile de bunuri pe teritoriul național, potrivit unui proiect de ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor. Implementarea și operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare a transporturilor de bunuri - e-Transport, prin interconectare cu sistemele actuale deținute de Ministerul Finanțelor (RO e-Factura și Trafic control), va asigura creșterea gradului de colectare TVA și va conduce la prevenirea și combaterea fraudei și evaziunii fiscale din domeniu.
Guvernul amână încă un an, până la finele lui 2022, facilitatea privind educația timpurie, care permitea angajatorilor să deducă din impozit, în limita a 1.500 de lei pe lună per copil, cheltuieli cu educația timpurie (creșă/grădiniță) a copiilor angajaților, prevede un proiect de ordonanță de urgență pregătit de către Guvern. Ministerul Finanțelor argumentează că "propune continuarea măsurii de suspendare a aplicării pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022, având în vedere faptul că aceste dispoziții nu asigură, în continuare, reguli fiscale suficiente și neechivoce de aplicare a stimulentului fiscal reglementat pentru educația timpurie, care să conducă la stabilitate și eficiență legislativă".