Guvernul a pregătit extinderea până la 31 martie anul următor a acordării indemnizațiilor de sprijin pentru persoanele, angajați sau profesioniști, care vor intra sub incidența măsurilor de interzicere/suspendare/limitare a activităților economice. Indemnizația va putea fi acordată pe perioada stării de alertă, dar nu mai târziu de 31 martie 2022. Sprijinul este disponibil pentru angajați, dar și pentru alte categorii de persoane care desfășoară activitate economică, cum ar fi profesioniștii definiți de Codul civil, artiștii și sportivii.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va încerca să obțină, până la finalul acestui an sau anul următor, finanțare europeană pentru două proiecte, dosarul electronic de sănătate al pacientului și Sigma Smart, pentru implementarea cărora a semnat recent un memorandum cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Implementarea facilităților dosarului electronic va reprezenta "o revoluție în sectorul sanitar românesc, pentru că va scurta mult timpii de anamneză și de reluare a istoricului pacientului, crescând calitatea actului medical și calitatea diagnosticului", a anunțat Conf. Dr. Adela Cojan, Președinte interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la Profit Health.forum.
Populația poate achiziționa online titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 4,25%, 4,75% și 5,10%, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Pentru a putea cumpăra titluri de stat online, o persoană fizică trebuie să aibă cont în Spațiul Privat Virtual (SPV), serviciul online al ANAF. În prezent, titlurile de stat pot fi cumpărate de la unitățile Trezoreriei și de la Poșta Română.
Un grup de parlamentari, în principal de la USR, au inițiat un proiect de lege care redefinește obligația fiscală, astfel încât legislația să fie în acord cu o decizie de anul trecut a Curții Constituționale și să permită încadrarea drept infracțiuni de evaziune fiscală a cazurilor în care nu este virată la Fondul de Mediu contribuția de mediu de 2% sau 3% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor.
Cota redusă de 5% a TVA pentru lemnul de foc pentru lemnul de foc destinat încălzirii populației, dar și pentru cel livrat în același scop persoanelor juridice, inclusiv școlilor sau spitalelor, va fi aplicată din această lună, dar nu începând cu 1 decembrie, așa cum stabilise Parlamentul luna trecută. Cota va fi aplicată cu întârziere având în vedere că președintele Iohannis a promulgat abia miercuri proiectele de legi cu aceste prevederi.