ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte care prevede extinderea semnificativă a listei de produse cu risc fiscal, pentru care transportul este monitorizat prin sistemul e-Transport. Noua listă ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2024, pentru a da mediului de afaceri timp să se pregătească, și va include pe lângă actualele categorii de produse, unele noi, cum sunt carne și organe comestibile, pești și crustacee, produse lactate, ouă, miere, tutunuri brute și deșeuri din tutun, uleiuri mineral și materiale bituminoase, săpunuri, produse pentru întreținere, lumânări și articole similare, ceară dentară, îmbrăcăminte purtată sau uzată și zdrențe.
Autoritățile de la București au în prezent o relație ceva mai tensionată cu reprezentanții Comisiei Europene.
Autoritatea Vamală Română (AVR) pregătește o serie de modificări în perioada următoare, printre care unele de structură, cum este înființarea unui nou post de vicepreședinte pentru digitalizare, similar cu ANAF, angajări pentru Unitatea Nucleară și Centrul National de Imagistică, cele care vor opera noile scanere, precum și preluarea departamentului responsabil de infrastructura IT a Vămii, aflat în prezent în cadrul Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF), potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Guvernul are pe masă pentru adoptare astăzi proiectul care scutește de contribuția la sănătate (CASS) o serie de indemnizații acordate pentru concedii medicale. O adoptare astăzi ar fi a treia într-o săptămână, după proiectul de OUG care include modificarea a fost adoptat și în ședințele de joia trecută și marțea aceasta, dar fără ca actul adoptat să fie trimis către Monitorul Oficial. Executivul s-a văzut nevoit să revină în mod repetat asupra prevederilor pentru a extinde aria de scutire la un număr din ce în ce mai mare de afecțiuni severe, dar și din cauza clarificărilor legislative întârziate cu care au venit unele instituții, cum sunt CNAS și Ministerul Sănătății.
Plafonul până la care autoritățile locale pot în acest an să tragă bani din împrumuturile deja contractate sau care urmează să fie contractate va crește de la 3 miliarde de lei la 4,5 miliarde de lei.