ANAF a colectat în primul trimestru la bugetul statului venituri de 97,13 miliarde de lei, cu 2,37 miliarde de lei (2,5%) peste planul de 94,76 miliarde de lei stabilit de către Ministerul Finanțelor, potrivit datelor Profit.ro. Șapte dintre regionalele ANAF au adunat venituri mai mari decât planul, cu depășiri de 100-200 milioane de lei fiecare, în timp ce la București, cea mai mare regională, veniturile au fost mai mari cu circa 800 milioane de lei.
Datoria publică a României a crescut în ianuarie la 801,69 miliarde de lei, de la 782,17 miliarde lei la finele lunii decembrie, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Este pentru prima dată când datoria statului trece peste pragul de 800 de miliarde de lei.
Guvernul a împrumutat în luna martie 12,9 miliarde de lei de la investitori mari, cum sunt băncile și fondurile de pensii, dar și de la populație, prin programele Fidelis și Tezaur, potrivit calculelor Profit.ro, pe baza datelor Ministerului Finanțelor și Băncii Naționale a României (BNR). Împrumuturile s-au situat la 29-30 de miliarde de lei pe lună în ianuarie și februarie, în contextul unor sume mari atrase prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe. Totalul, având în vedere situația de la final de februarie, se ridică la 77,12 miliarde de lei. Pentru întreg anul 2024, Guvernul vizează un necesar de împrumut de 181 miliarde de lei.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) lucrează, împreună cu Ministerul Finanțelor și cu Colegiul Medicilor, la un nou instrument pentru verificarea concediilor medicale, care să fie folosit în situațiile în care se constată derapaje, a anunțat la conferința "Profit Health.forum - Radiografia cheltuielilor din sănătate - Ediția a XIII-a" Valeria Herdea, președintele CNAS. Noul instrument de control este încă într-un stadiu incipient, la nivel de discuții între cele trei instituții, dar ar presupune echipe mixte de control în anumite situații.
Neîndeplinirea obligației legale de a raporta și în sistemul e-Factură, în termen de cinci zile, facturile emise devine criteriu în analiza de risc a ANAF, în urma căreia sunt selectate firmele pentru verificări, documentare sau alte tipuri de controale, potrivit informațiilor Profit.ro.