Guvernul a înregistrat în primele trei luni un deficit bugetar de 35,88 miliarde lei, respectiv 2,06% din PIB, față de deficitul de 22,75 miliarde lei, respectiv 1,42% din PIB, aferent celor trei luni ale anului 2023, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Important, deficitul luna din martie a fost de circa 7 miliarde de lei, după 21 miliarde de lei în februarie și 7,9 miliarde de lei în ianuarie, marcând o revenire mai aproape de normal în ce privește cheltuielile, după vârful din februarie, determinat de plăți suplimentare pentru armament, restanțe la sănătate și unele cheltuieli de investiți, cheltuieli în mare parte amânate de anul trecut.
Persoanele cu proprietăți imobiliare cu valori de peste 2,5 milioane de lei, asupra cărora s-a introdus anul trecut un impozit special, vor avea mai mult timp pentru a declara această taxă către autoritățile locale, până la 30 septembrie față de 30 aprilie în prezent în lege, și vor fi înștiințate de către direcțiile locale de taxe (ale primăriilor) referitor la acest impozit, prevede un proiect de OUG pregătit de către Ministerul Finanțelor. De asemenea, proiectul aduce precizări privind unele amenzi care se aplică în sistemul e-Transport, anume că vor fi aplicate pentru acțiuni ulterioare datei de 1 iulie, precum și schimbări în ce privește accizele pentru produse cu nicotină, care nu conțin tutun, anume introducerea de accize la pliculețe cu nicotină.
Prevederile referitoare la deducerea TVA de către o persoană impozabilă pentru facturile emise pe numele salariaților săi vor fi eliminate, potrivit unui proiect de modificarea Normelor metodologice ale Codului fiscal, pregătit de către Ministerul Finanțelor. Măsura este necesară în vederea corelării cu dispozițiile Codul fiscal, potrivit cărora pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să dețină o factură care să conțină denumirea/numele și adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor și codul de înregistrare în scopuri de TVA/codul de identificare fiscală al beneficiarului, cât și cu noul cadru legal privind obligativitatea transmiterii facturii electronice prin sistemul e-Factura.
ANAF a colectat în primul trimestru venituri de 97,1 miliarde lei, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Informația confirmă informațiile publicate de Profit.ro la începutul lunii aprilie referitor la veniturile colectate de către ANAF și Vamă. Semnificativ, suma colectată de către ANAF este și cu 2,4 miliarde lei peste planul de încasări pentru primul trimestru.
Ministerul Finanțelor a pregătit două proiecte de hotărâri de Guvern pentru a extinde acordurile de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, proiect privind construcția de locuințe pentru persoanele/familiile tinere, destinate închirierii, precum și cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar (construcția a trei centre de mari arși). Extinderea termenelor limită pentru utilizarea liniilor de împrumut este necesară în contextul în care statul ajunge aproape de termenul limită fără să fi utilizat integral fondurile. Responsabile de proiecte sunt Ministerul Dezvoltării și Ministerul Sănătății.