Faptul că Guvernul a depășit deja planul de împrumut pe piețele externe pe tot anul, cu cele 2 miliarde de euro atrase ieri prin eurobonduri, după o altă emisiune de 3 miliarde de euro în martie, nu este o problemă în sine, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Problematice în îndatorarea țării sunt destinațiile date acestor banilor luați pentru finanțarea deficitului și tendința de creștere a datoriei pe termen scurt.
Noul indice IRCC care a înlocuit ROBOR în calculul dobânzilor variabile la credite poate crește inflația, stimulând creditarea mai mult decât trebuie, consideră banca centrală, care discută în această perioadă cu Ministerul de Finanțe soluții de remediere a problemelor create prin felul în care a fost reglementat indicele, cu o distanță mare, de două trimestre, între perioada de calcul și cea de aplicare.
Plenul Senatului și Camerei Deputaților, reunite în ședință comună, a aprobat noua conducere a Băncii Naționale a României. Mugur Isărescu a fost votat de parlamentari pentru încă un mandat de Guvernator, Florin Georgescu rămâne prim-viceguvernator. Viceguvernatori vor fi Eugen Nicolăescu, care primește încă un mandat, și Leonardo Badea, care îl va înlocui în Consiliul de Administrație al băncii centrale pe Liviu Voinea. Cei cinci membri neexecutivi vor fi Gheorghe Gherghina, Virgiliu Stoenescu (amândoi membri și în actualul CA) și Csaba Balint, Cristian Popa și Dan Radu Rușanu, nou intrați în boardul BNR.
Plenul Parlamentului a aprobat azi numirea noilor membri ai Consiliului Fiscal: Daniel Dăianu, George Georgescu, Bogdan-Octavian Cozmâncă, Georgiana Camelia Crețan și Sebastian Bogdan Căpraru. Aceștia au fost aprobați, cu unanimitate, ieri, și în comisiile reunite de Budget-Finanțe din Senat și Camera Deputaților. Viitorul președinte va fi desemnat dintre cei cinci în urma voturilor acestora.
Comisiile reunite de buget, finanțe și bănci din Parlament audiază astăzi candidații la conducerea Băncii Naționale a României.