“Taxele bancare au devenit o parte importantă în baza noastră de costuri. Ne așteptăm să crească în continuare ca urmare introducerii noii taxe din România, pe care o estimăm să fie în jur de 11 milioane de euro, până la 12 milioane de euro pe an”, a declarat Ralph Hammers, CEO al grupului ING, la audio-conferința cu investitorii ținută după anunțarea rezultatelor financiare pe primul trimestru din 2019.
“Toți clienții cu credite în derulare care vor solicita înlocuirea referinței ROBOR cu noul indice IRCC în contractele vor obține acest lucru fără ca marjele să fie majorate, astfel încât rata va scădea în momentul conversiei. La creditele de nevoi personale, reducerea va fi și mai amplă pentru că vom reduce chiar marja cu 0,5 puncte”, a declarat pentru Profit.ro Bogdan Neacșu, prim-vicepreședinte CEC Bank.
Banca Comercială Română a obținut un profit net de 267,9 milioane de lei (56,6 milioane euro) în trimestrul 1 al anului 2019, în creștere cu 6% față de perioada similar din 2018. Creditele acordate au crescut, banca raportând un avans de 17% în sectorul IMM, însă depozitele s-au redus, diminuarea provenind din zona clienților corporativi. Taxa pe active va avea anul acesta un impact de 20 milioane de euro potrivit estimărilor grupului Erste.
Regula includerii în formula de calcul a ratei de dobândă a indicelui de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare calculat trimestrial se aplică și programelor guvernamentale cu garanția statului - Programul Prima casă aprobat prin OUG 60/2009, Programul Prima Mașină, aprobat prin OUG 66/2014 și Programul Investește în tine, aprobat prin OUG 50/2018, a anunțat azi Ministerul Finanțelor, într-un comunicat. Anunțul este surprinzător și nu oferă explicații pentru o astfel de interpretare a legii, în condițiile în care ordonanța care a introdus indicele nu a modificat și legislația specială ce reglementează programul Prima Casă, iar băncile continuă să includă în oferte credite Prima Casă cu dobânda legată de ROBOR, la recomandarea juriștilor proprii.
Banca Națională a României a publicat "indicele de referință pentru creditele noi acordate consumatorilor" (IRCC) începând cu 2 mai și până la finele lunii iunie. Astfel, media dobânzilor zilnice la tranzacții pe trimestrul 4 din 2018 a fost 2,36%, mai mică decât Robor la 3 luni (3,17%). Aceasta este noua referință pentru creditele noi în lei cu dobândă variabilă, care înlocuiește cotațiile ROBOR. Indicele ROBOR va rămâne însă referința pentru dobânzile creditelor Prima Casă, reglementate printr-o lege specială rămasă nemodificată de ordonanța care a impus noul indice IRCC pentru restul creditelor.