Consiliile locale vor putea acorda scutire sau reducere a impozitului pe clădiri pentru proprietarii care își finanțează sisteme de încălzire și de producere a energiei electrice regenerabilă, respectiv izolarea termică a locuinței cu cu materiale ecologice.
Beneficiarii ajutorului de stat destinat firmelor din HoReCa vor avea obligația menținerii activității pentru cel puțin 6 luni sau 12 de luni, și nu pentru 1 an sau 2 ani, așa cum prevăzuse Guvernul. De asemenea, de finanțare vor putea beneficia organizatorii de evenimente, conferințe, târguri și expoziții, iar eligibilitatea cheltuielilor și verificarea legăturii acestora cu activitatea pentru care aplică vor fi eliminate dintre criteriile pentru obținerea ajutorului de stat. Totodată, băncile comerciale vor putea fi selectate de autorități ca parteneri în program, în speranța că vor putea acorda, din surse proprii, credite suplimentare pentru beneficiarii schemei.
Instituțiile publice și companiile care furnizează servicii de utilitate publică vor trebui să implementeze sisteme online de plată a impozitelor, taxelor, amenzilor, penalităților și altor obligații, prevede un proiect legislativ al actualei puteri.
Guvernul are în vedere listarea pe piața de capital a ”unui pachet de acțiuni la companiile unde statul este acționar”. Executivul mai arată că vizează accelerarea reformelor structurale la companiile de stat, cât și restructurarea companiilor de stat din sectorul energetic.
Deși premierul Florin Cîțu declarase la începutul acestui an că România ar putea adopta moneda euro în 2027 sau 2028, Guvernul a decis acum să nu mai transmită Comisiei Europene nici măcar acest interval de aderare, arătând doar că își menține angajamentul, cu argumentul că prioritatea este combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.