Ajuns în opoziție, PSD a constat că nivelul maxim pentru indemnizațiile membrilor consiliilor de administrație din regiile autonome, companiile naționale și societățile comerciale publice este ”extrem de ridicat”. Prin urmare, liderii social-democrați au inițiat un proiect legislativ de limitare a acestor indemnizații precum și de restricționare a calității de membru pentru o persoană la cel mult două consilii de administrație. Un proiect similar au inițiat liberalii încă din 2019, iar premierul Cîțu promite de jumătate de an aceleași măsuri, fără rezultat însă.
Termenele de executare a obligațiilor de plată ale instituțiilor publice, stabilite prin titluri executorii, vor fi reduse drastic, conform unui proiect de lege al actualei puteri. Mai mult, creditorilor le va fi pusă la dispoziție o listă cu bunurile și veniturile instituțiilor în cauză, în vederea recuperării datoriei.
Parlamentul, prin votul final al Senatului, a adoptat luni proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al CSAT. Senatorii au prelungit însă de la 5 ani la 7 ani termenul până la care mai pot fi folosite tehnologiile, echipamentele și programele software neautorizate conform noii legi, cu excepția anumitor componente.
Premierul Cîțu a afirmat, încă de la începutul anului, că lucrează la un act normativ pentru limitarea atât a numărului de membri într-un consiliu de administrație (CA) de la o companie de stat, cât și a numărului de astfel de consilii din care o persoană face parte. Profit.ro a semnalat, tot atunci, că un proiect de limitare a ”sinecurilor politice”, a fost însă inițiat de colegi liberali ai prmierului și chiar a fost adoptat de Senat, dar zace în Camera Deputaților din octombrie 2019. Acum, premierul Cîțu spune că Guvernul nu va mai adopta ordonanța de urgență la care lucrează de aproape jumătate de an și va fi promovat proiectul din Parlament.
Având în vedere că a impus în continuare limitări funcționale privind organizarea evenimentelor cu public, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență, prezentată anterior de Profi.ro, prin care prevede acordarea unei indemnizații lunare brute de 2.253 lei, reprezentând 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară, artiștilor care au avut încheiate contracte de drepturi de autor sau drepturi conexe și au beneficiat până acum de indemnizația de șomaj tehnic.