Ordonanța de modificare a programului de muncă flexibilă (Kurzarbeit), care permite reducerea cu până la 80% a duratei de muncă, a fost modificată din nou, de această dată de Parlament, inclusiv prin obligarea angajatorului de a ”negocia” acordul salariaților pentru reducerea programului de muncă. Potrivit aleșilor, în lipsa acordului, măsura se aplică doar cu informarea angajaților.
Ordonanța de modificare a programului de muncă flexibilă (Kurzarbeit), care permite reducerea cu până la 80% a duratei de muncă, urmează să fie modificată din nou, inclusiv prin obligarea angajatorului de a obține acordul salariaților pentru această reducere. Vor fi aduse, totodată, o serie de alte schimbări programului, legate de modalitatea de acordare și decontare a indemnizației de muncă salariaților, cât și cu privire la angajările permise pe durata programului.
Vânzarea de alcool sau tutun minorilor nu va mai fi sancționată la prima abatere doar cu amendă, ci complementar va fi aplicată suspendarea activității comerciantului, prevede un proiect legislativ.
Regimul de telemuncă nu va mai presupune condiția ca angajatul să își desfășoare în acest mod activitatea ”cel puțin o zi pe lună”, iar angajatorul va avea dreptul să verifice activitatea telesalariatului prin utilizarea tehnologiei informațiilor și a comunicațiilor, potrivit unui proiect legislativ.
Premierul Cîțu a reluat miercuri avertismentul că Guvernul va lua măsura suspendaii activității restaurantelor, cafenelelor, magazinelor și altor firme, precum cinematografe sau cluburi, care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a Covid-19 impuse de autorități. Florin Cîțu susține că a depus la Parlament un astfel de amendament și dacă nu va fi acceptat de legislativ, unde chiar coaliția de guvernare deține majoritatea, va promova o astfel de măsură în Guvern.