După ce președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea recent adoptată care vizează exonerarea tuturor clienților băncilor de locuințe de la restituirea a primelor de stat încasate nelegal până în 2016, aleșii au pregătit acum noi condiții de legiferare a acestei situații. Legea pregătită clarifică condițiile de exonerare în funcție de diferitele categorii de clienți, inclusiv minori și pensionari, parte la contractele de economisire-creditare.
Guvernul va institui o schemă de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural în sumă de 161,2 milioane lei și va acorda ajutoare de minimis în valoare 212,75 milioane lei pentru același sector. Executivul promisese sprijin pentru sectorul cultural în valoare de 100 milioane euro, dar schemele actuale însumează circa 76,72 milioane euro, la cursul actual, deci cu aproape un sfert mai puțin decât suma promisă.
Abia adoptată în urmă cu o lună, schema de compensare pentru pierderile suferite de industria HoReCa în urma pandemiei de coronavirus va fi modificată, impunând noi obligații firmelor și eliminând din responsabilitățile Guvernului. Astfel, în timp ce beneficiarii, care vor fi verificați de ANAF și vor plăti experți, sunt obligați să mențină activitatea 2 ani în loc de 6 luni, Guvernul nu mai este obligat să asigure plata granturilor în 30 de zile de la semnarea finanțării, relevă datele analizate de Profit.ro.
Funcțiile de prefect și subprefect vor fi de demnitate publică, astfel că persoanele numite în aceste funcții vor putea fi membri de partid, conform unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern. În schimb, la nivelul prefecturii va fi înființată funcția publică de secretar general. Guvernul Cîțu a introdus în orodnanță o prevedere pe care nici fosta majoritate parlamentară PSD nu a reușit să o impună, și anume că parlamentarii pot ocupa funcții de prefect fără pregătirea de specialitate cerută în cazul celorlalți candidați.
Marii comercianți vor trebui să respecte termene și condiiți mai stricte în relația cu furnizorii de produse, potrivit unui proiect legislativ pentru implementarea directivei europene privind practicile comerciale neloiale. Astfel, marile lanțuri de retail vor trebui să respecte, din nou, termenul de cel mult 7 zile pentru plata furnizorului în cazul produselor proaspete, nu vor putea solicita furnizorului plăți sau taxe care nu sunt legate de vânzarea produselor, vor avea termen clar de preaviz pentru anularea unei comenzi și vor trebui să respecte o serie de reguli menite a asigura un tratament corect furnizorului.