Premierul Cîțu afirmă că lucrează la un act normativ pentru limitarea atât a numărului de membri într-un consiliu de administrație (CA) de la o companie de stat, cât și a numărului de astfel de consilii din care o persoană face parte. Guvernul ar urma să limiteze și cuantumul indemnizațiilor acestor membri în CA-uri. Un proiect în acest sens, mai exact de limitare a ”sinecurilor politice”, a fost inițiat de colegi liberali ai prim-ministrului și chiar a fost adoptat de Senat, dar zace în Camera Deputaților din octombrie 2019, cu puțin timp înainte de venirea la putere a PNL.
Profit.ro a relatat că, potrivit unui document oficial, România va trebui, mai întâi, să își restabilească echilibrul macro-economic, inclusiv prin combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19 și prin implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, iar abia apoi va stabili un (nou) calendar privind aderarea la zona euro. Acum premierul Cîțu arată că, într-adevăr, procesul de aderare a fost întârziat de criza din 2020, iar, după recuperarea economică, România ar putea adopta moneda euro în 2027 sau 2028.
Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, ca instituțiile publice să nu mai acorde vouchere de vacanță în 2021, majorarea punctului de pensie prevăzută pentru anul acesta să fie amânată pentru anul viitor, iar gratuitatea călătoriilor cu trenul pentru studenți să fie înlocuită cu o reducere de 50% pe transportul local și național. Executivul a decis, totodată, anularea sporului de 30% la salariu, acordat de anul trecut angajaților din prefecturi sub motivul prevenirii și combaterii pandemiei de Covid-19.
Regula dublei majorități pentru adoptarea hotărârilor în societățile cu răspundere limitată (SRL) va fi înlocuită cu regula majorității absolute a părților sociale, conform unui proiect legislativ de modificare a Legii societăților. De asemenea, regula unanimității părților sociale va înlocui și regula majorității absolute la adoptarea hotărârilor de modificare a actului constitutiv al unei SRL, iar adunările asociaților vor putea fi organizate și în sistem on line.
Parlamentul, prin votul final al Senatuluiui, a adoptat legea pentru aprobarea ordonanței de urgență prin care Guvernul Orban decisese desființarea Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de fostul președinte Ion Iliescu.