Din septembrie 2017, firmele cu minimum 50 de angajați care nu angajează persoane cu dizabilități în limita a cel puțin 4% din numărul total de angajați trebuie să achite lunar la buget câte un salariu minim brut pentru fiecare post în care nu au angajat astfel de persoane. Acum, Parlamentul a aprobat un proiect de lege prin care se revine la vechile prevederi, în baza cărora firmele pot opta și pentru plata a doar 50% din salariu și cumpărarea, în compensație, a produselor sau serviciilor realizate de persoane cu dizabilități în unități protejate autorizate.
Parlamentul, prin votul final al deputaților, a adoptat un proiect de lege care prevede utilizarea voluntară a logotipului ”100% rasă autohtonă“, care să garanteze autenticitatea produselor de origine animală. Mpsura este promovată în scopul susținerii fondului genetic al raselor și menținerea diversității genetice a populațiilor de animale și a altor specii.
Firmele din sectorul alimentar, atât producători sau comercianți, vor avea obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans-nesaturați de maximum 2 grame la 100 grame de grăsime din conținut. Obligația va intra în vigoare de la 1 aprilie 2021.
România își va asuma jurisdicția cu privire la infracțiunile de spălare de bani săvârșite de resortisanții săi, firme sau persoane fizice, indiferent de statul unde a fost comisă fapta și chiar dacă spălarea de bani nu este incriminată în țară respectivă, prevede un proiect de lege adoptat de Senat.
Parlamentul, prin votul final al Senatului, a adoptat luni un proiect de lege, inițiat de actualul vicepremier Raluca Turcan, care prevede ca, începând cu anul școlar 2020-2021, statul să finanțeze de la buget programul "Școala după școală" pentru preșcolarii și elevii de până în clasa a IV–a, inclusiv, prin acordarea de tichete educaționale. În prezent, valoarea acestora ar fi de 400 lei lunar/copil, dar dacă un alt proiect de lege va trece și de Parlament, un tichet ar putea ajunge la 960 lei.