După ce recent mai mulți parlamentari s-au gândit să oblige firmele private să angajeze pensionari în calitate de ”consilieri”, ca măsură de compensare a incapacității statului român de a asigura un venit decent celor mai mulți pensionari, acum aceiași inițiatori propun o lege prin care tot firmele, care în cea mai mare parte sunt private, să finanțeze un Fond de Solidaritate "Locuințe pentru tinerii români". Fondul ar urma să finanțeze avansul necesar la creditul imobiliar pentru tinerii fără posibilități, iar orice societate comercială cu profit anual de 1 milion lei ar urma să ”transfere” 1% din acesta către noul fond.
Guvernul a aprobat o schemă națională de sprijin pentru persoanele vârstnice si pentru persoanele fără adăpost, prin acordarea de tichete electronice pentru mese calde. Practic, persoanele în vârstă de peste 75 ani cu venituri reduse și cele fără adăpost vor primi, prin intermediul autorităților locale, carduri, alimentate periodic, cu care vor putea servi masa în unități de alimentație publică.
Schema de garantare a creditelor pentru investiții și capital de lucru pentru companiile mari, similară cu Programul IMM Invest, va fi administrată de către Eximbank, potrivit unei ordonanțe de urgență discutate de Guvern în primă lectură.
Guvernul va acoperi 35% din remunerația cuvenită zilierilor din domeniile agriculturii, HoReCa, turism și organizare de evenimente, în timp ce în cazul sezonierilor din aceste domenii Executivul va acorda un sprijin în cuantum de 41,5% din costul salarial aferent zilelor lucrate.
Programul de muncă redusă ”Kurzarbeit”, aplicat în Germania, va fi introdus și în România, după cum a anunțat anterior Profit.ro, sub titlul Program flexibil de muncă. Executivul a stabilit că va subvenționa 75% din diferența dintre salariul normal și cel pentru program de muncă redus în cazul angajaților, iar companiile care pot beneficia de schemă sunt cele cu o scădere a cifrei de afaceri cu 10% față de luna similară a anului trecut.