Ministerul Energiei a răspuns la anunțul Comisiei Europene potrivit căruia Executivul de la Bruxelles a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, pentru limitarea libertății participanților la piață de a-și stabili prețurile angro ale energiei electrice și gazelor, precum și a exporturilor de gaze.
Ministerul Energiei a aprobat o nouă schemă de ajutor de stat pentru investiții în stocarea de energie electrică, de această dată cu finanțări nerambursabile provenite din Fondul de Modernizare al UE.
Asta după apariția informației potrivit căreia E.ON Energie România ar urma să fie cedată companiei energetice de stat a Ungariei, MVM.
Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, estimează pentru iarna care vine o creștere a consumului național de energie electrică cu aproximativ 2%, într-un scenariu mediu, și cu circa 6%, într-unul pesimist, comparativ cu consumul din sezonul rece trecut, în pofida majorării dramatice a puterii instalate în sistemele de producție ale prosumatorilor.
România, Grecia și Bulgaria au solicitat Comisiei Europene mai multe măsuri destinate eliminării ″segregării″ piețelor de energie din Europa de Est, unde prețurile de pe piețele angro de profil au fost constant mai mari decât în Vest în ultimele luni, printre acestea numărându-se și supraimpozitarea producătorilor de curent electric cu cele mai mici costuri de producție, așa-numiți ″inframarginali″, precum și a traderilor.