Banca Mondială a finalizat raportul ″Offshore Wind Roadmap for Romania″, a cărui variantă preliminară a stat la baza elaborării Legii privind energia eoliană offshore, adoptată în luna mai, iar documentul estimează că în Marea Neagră românească există potențial de dezvoltare de proiecte de parcuri eoliene offshore cu putere instalată însumată de circa 7.000 MW.
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a semnat cel de-al 11-lea contract de finanțare nerambursabilă UE din Fondul de Modernizare, pentru implementarea obievctivului de investiții ″Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit″.
Dezvoltatorul american de reactoare modulare mici (SMR) NuScale, controlat de conglomeratul industrial texan Fluor, cu a cărui tehnologie România ia în calcul să construiască o centrală nucleară de 462 MW pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a fost eliminat din competiția organizată de Marea Britanie pentru implementarea de proiecte SMR de producție de energie.
Operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega, controlat de KazMunayGas, gigantul petrolier de stat al Kazahstanului, a solicitat și sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în privința suprataxei, care a fost introdusă în România în baza unui Regulament UE.
Grupul și-a triplat profitul net anul trecut, de la 14,6 la 43,2 milioane euro. Veniturile conglomeratului au avansat cu 24%, depășind pentru prima dată nivelul de 3 miliarde de euro. Portofoliul de comenzi al Damen s-a majorat cu peste 28%, de la 8,8 miliarde euro în 2022 la 11,3 miliarde euro în 2023.