Restricționarea de către Franța a exporturilor de energie electrică se numără printre cauzele scumpirilor angro ale curentului electric de pe piețele din Uniunea Europeană de luna trecută, precum și ale segregării pe regiuni a prețurilor europene de tranzacționare, cu țările din Balcani lideri în topul suferinței, potrivit unei analize a Eurelectric, cea mai importantă organizație profesională a industriei energetice de pe continent.
Statutul juridic asigură proceduri simplificate și accelerate de eliberare a avizelor și autorizațiilor legale necesare demarării lucrărilor de construire, plus exceptarea de la anumite obligații, sarcini și interdicții prevăzute de legislația urbanistică, de mediu, silvică, agricolă și a accesului la terenuri.
Noua companie tocmai a primit licență de activitate din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Compania de stat Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, a obținut finanțare publică europeană nerambursabilă, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru peste jumătate din costurile unui proiect de instalație de generare de hidrogen, care va fi utilizată pentru stocarea de energie regenerabilă.
Eurelectric, cea mai importantă organizație profesională a industriei energetice europene, a caracterizat propunerea ca fiind ″în mod deosebit îngrijorătoare″, adăugând că implementarea ei ar reduce stimulentele pentru producători de a intra în contracte pe termen lung și ar descuraja investițiile în generarea de energie curată.