Eavor Technologies, un start-up canadian finanțat și de grupul austriac OMV, compania-mamă a OMV Petrom, a dezvoltat o tehnologie nouă de producție de energie termică și electrică cu sursă geotermală, cu proiecte în derulare în Canada, Statele Unite și Germania și pe care vrea să o implementeze și în România, însă pentru asta are nevoie de modificarea legislației locale în vigoare.
Cazul este interesant în primul rând pentru că ilustrează haosul legislativ și instituțional din anul crizei energetice determinate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la scumpiri galopante pe piețele angro și, în replică, la măsuri luate în panică de către autorități, modificate în timp de multiple ori. CFR SA este unul dintre marii consumatori noncasnici de energie electrică din România, consumul anual propriu al companiei ridicându-se la circa 110.000 MWh.
Combinatul siderurgic de la Oțelu Roșu din județul Caraș Severin, unde se face siderurgie de peste 220 de ani, este aproape de scoaterea oficială la vânzare, după ce compania care îl deține în prezent, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), a intrat în faliment în ultima parte a lunii iulie, după aproape 1 an și jumătate de insolvență.
Ideea este veche de 3 ani, fiind menționată în strategia investițională a companiei încă din 2021, când a fost comandat și studiul de fezabilitate.
Compania Engie România, parte a conglomeratului francez omonim, cel mai mare furnizor și distribuitor de gaze naturale din țară, dar aflată totodată în plină expansiune pe segmentele de furnizare și producție de energie electrică, este interesată să se extindă pe plan local și în distribuția de electricitate, dacă apar oportunități în acest sens și cadrul de reglementare permite investiția, potrivit CEO-ului Nicolas Richard.