Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) face o analiză privind costurile de achiziție angro ale furnizorilor de energie electrică, inițiată după ce a constatat diferența mare de preț final pentru populație de după eliminarea plafonării, de la 1 iulie, dintre Hidroelectrica, care are cea mai avantajoasă ofertă pentru consumatorii casnici, și restul furnizorilor, a declarat șeful instituției, George Niculescu.
Romgaz a anunțat că se așteaptă să ia anul acesta o decizie în privința preluării combinatului de îngrășăminte chimice Azomureș, cel mai mare de profil din țară, cel mai mare consumator de gaze și una dintre cele mai mari întreprinderi locale de producție industrială, parte a grupului elvețian Ameropa.
Încheierea de contracte noi de import de gaze naturale rusești, inclusiv semnarea de acte adiționale la cele existente pentru suplimentarea cantităților comandate, va fi interzisă de la 1 ianuarie 2026, iar livrările efectuate în baza înțelegerilor în prezent în vigoare trebuie să înceteze cel mai târziu la finalul anului 2027.
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din țară, totodată producător de energie electrică, a constituit într-o singură zi depozite bancare în valoare totală de peste 275 milioane euro (echivalentul a 1,38 miliarde lei), la 3 instituții de credit din România.
Termenul de depunere a planului de măsuri de compensare prevăzut de legislația în vigoare este 30 iunie 2025. Asta ar însemna că România ar mai avea la dispoziție mai puțin de 2 săptămâni, însă surse guvernamentale au transmis Profit.ro că data menționată este un termen recomandat, nu obligatoriu, dat fiind că implementarea planului va începe din 2026.