Ministerul Energiei a semnat noi contracte de acordare de subvenții prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare totală de aproape 8 milioane euro, pentru un număr de 15 proiecte de centrale fotovoltaice, cu putere instalată însumată de aproape 24 MW.
Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) va putea dispune, prin proces verbal, suspendarea activității pentru o perioadă de 30 de zile și oprirea funcționării echipamentelor și instalațiilor pe care le reglementează, dacă inspectorii săi descoperă în acțiunile lor de control ″nereguli sau abateri grave (…), cu risc iminent asupra vieții și securității persoanelor″, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.
Informația este vitală pentru viitorul SMR-urilor de la Doicești, după ce proiectul echivalent din Statele Unite al celor de la NuScale, tot de 462 MW, a eșuat tocmai din cauza creșterii masive, cu peste 75%, a costurilor estimate, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari. Asta în condițiile în care autoritățile de la București intenționează să acorde ajutor de stat proiectului dâmbovițean.
Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea hidroenergetică asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.
Data limită de depunere a ofertelor este a 35-a zi lucrătoare începând de marți, 21 noiembrie, acestea urmând să fie deschise la sediul ANRM în a 3-a zi lucrătoare de la data împlinirii termenului menționat anterior.