Statul român vrea să cumpere ″la grămadă″, în mod centralizat, energie electrică și gaze naturale pentru alimentarea locurilor de consum a mii de structuri ale sale, reprezentând sedii de instituții publice centrale, județene, regionale și locale, primării, școli, spitale, aeroporturi, unități militare, companii de stat, regii autonome și altele.
Astăzi, la ora 16, Republica Moldova își asigura jumătate din consumul total de energie, de 819 MW, prin importuri din România, de 409 MW, potrivit datelor operatorul de transport și sistem de peste Prut, Moldelectrica.
Mai multe zeci de locuitori ai satului basarabean Copanca, situat în așa numita ″zonă de securitate″ dintre Transnistria și teritoriul controlat de autoritățile constituționale din Republica Moldova, de pe malul drept al Nistrului, protestează față de intenția autorităților de la Chișinău de a deconecta localitatea de la rețeaua energetică a regiunii separatiste și de a o racorda la cea a restului Republicii Moldova.
Sindicatul Liber Independent (SLI-SEB) din compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), controlată de Ministerul Energiei, principalul producător de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din Capitală, prin cele patru CET-uri ale sale, a anunțat un protest al salariaților față de ordonanța-trenuleț nr. 156/2024, adoptată de Guvern înainte de Revelion.
În Basarabia, prețurile benzinei și motorinei sunt reglementate, în sensul în care ANRE stabilește plafoane maxime zilnice, ce includ și o marjă comercială de asemenea reglementată.