Ministerul Finanțelor va propune, prin pachetul privind combaterea evaziunii fiscale pe care îl pregătește, conceptul de plângere prealabilă, a anunțat ministrul de resort Anca Dragu. Acesta înseamnă că ANAF va renunța la plângerea penală dacă firmele cărora li s-au stabilit prejudicii plătesc sumele. În ultimul an, companiile au reclamat tendința inspectorilor de a face plângeri penale aproape după fiecare control.
Impozitul pe clădiri va fi simplificat astfel încât să nu mai fie nevoie de evaluare, a declarat ministrul Finanțelor Anca Dragu. În prezent, evaluarea este necesară pentru stabilirea valorii impozabile a imobilelor deținute atât de firme, cât de persoane fizice care dețin clădiri nerezidențiale (spații comerciale) sau cu scop mixt (locuință și pentru activitate economică). În schimb, pentru locuințe, valoarea este stabilită conform unui tabel prevăzut de Codul fiscal.
Inspectorii Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) au constatat că unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de Securitate s-a sustras de la plata unor obligații fiscale de peste 80 milioane de lei, informează instituția. Recent, Profit.ro relata că verificările ANAF vizează munca la negru, în primul rând în domeniile confecții, pază, alimentar, transport, depozite.
Societățile cu risc fiscal identificate de analiza ANAF trebuie să depună declarația 088, conform unei noi proceduri, aprobată prin ordinul 2.393/2016. Principala modificare este că ANAF nu va mai anula din oficiu codul de TVA, fără o invitație la sediu și un interviu cu reprezentantul legal al contribuabilului, arată într-o analiză a procedurii, Eugenia Ion, tax manager, Contexpert.
Deloitte România și Filipescu Vișa își unesc echipele de consultanță în fuziuni și achiziții, urmând ca Ioana Filipescu să coordoneze departamentul de pe poziția de partener, iar Florin Vișa să se alăture ca director.